De soep van videoformaten, wie wil nog een schep?

Met de opkomst van internet en de multimedia apparaten hebben we een tsunami aan video- en audio formaten over ons heen gekregen. Hoog tijd dus om eens wat orde onder onze hersenpan te krijgen:

Om te beginnen moeten we onderscheid maken tussen de volgende begrippen:

  1. Video standaards (ISO/IEC en ITU-T)
  2. Video formaten en Video container bestanden
  3. Media players

Het best kan dit uitgelegd worden aan de hand van een voorbeeld dat we allemaal kennen: een pizza. In ons voorbeeld moet je de pizza vergelijken met een video formaat. Het recept voor de pizza is dan de video standaard en de verpakking waarin de pizza afgeleverd wordt is dan het video container bestand.

Een pizza bestaat uit twee hoofdcomponenten de bodem en het beleg, zo bestaat de video uit het geluid en de beeldinformatie.

Tot slot zijn er verschillende afspeelmogelijkheden van video’s, players genoemd. Bij ons pizza voorbeeld moet men zich hierbij de pizza verkoopautomaten voorstellen. Verkoopautomaten moeten zeer goed op de verpakkingen afgestemd zijn (en omgekeerd) anders werkt het systeem niet. De verpakkingen worden ontwikkeld afhankelijk van de vele beschikbare pizza automaten en pizza soorten . Zo zijn er dus ook video container bestanden speciaal bedoeld voor bepaalde players. Zo’n player kan in een GSM zitten of op een website zoals Youtube, maar bijvoorbeeld ook in een DVD speler die aangesloten is op een groot LCD-scherm.

Houdt dit voorbeeld in je achterhoofd als je de volgende toelichtingen leest.

1. Video standaards (ISO/IEC en ITU-T)

ISO/IEC (International Standarisation Organisation) en

ITU-T (International Telecommunication Union)

beschrijven beide standaards voor o.a. industriele toepassingen. ITU-T is vooral gericht op Telecommunicatie en Informatie hieronder vallen ook Internet en Telephony. ISO/IEC bestrijkt een veel groter toepassingsgebied (denk bijvoorbeeld aan de DIN-normen)

Over dit onderwerp kan men boeken vol schrijven. Dit overzicht beperkt zich tot de video normen (zonder audio) die voor video amateurs interessant zijn en is dus zeker niet compleet.

Voor digitale video en audio zijn deze standaards vooral gefocussed op de wijze hoe video (en audio) formaten gecomprimeerd moeten worden zodat ze door players in een goede kwaliteit afgespeeld kunnen worden. Videobestanden bevatten gigantisch veel informatie die ook nog eens in een zeer hoog tempo moet afgespeeld worden als men een vloeiend videobeeld wil bekijken.
Een wijze groep van experten heeft zich over deze materie gebogen. Deze groep staat bekend onder de naam: Motion Pictures Experts Group afgekort MPEG. Deze naam is een beetje afgeleid van een ander groep: Joint Photographic Experts Group afgekort JPEG die al eerder het bekende JPEG-formaat van onze digitale fototoestellen gedefinieerd heeft. Dit jpeg-formaat wordt ook toegepast bij videobeelden, als eerste stap in de compressie . Het maakt dus ook deel uit van de MPEG standaard.

1. MJPEG

We beginnen met een video norm, die bij alle video amateurs bekend is onder de benaming DV. Eigenaardig genoeg is er in tegenstelling met MPEG nooit een complete documentatie geschreven voor dit formaat. Mjpeg staat in principe zeer dicht bij de Cinéfilm.

Net zoals bij cinéfilm is er voor elk van de 25 beelden per sec een fotootje. Bij Mjpeg zijn deze beeldjes gecomprimeerd met jpeg vandaar ook de naam Motion JPEG.

Bij alle andere formaten zijn maar een paar beeldjes (frames) bewaard en zijn de tussenliggende beeldjes verwijderd en vervangen door gesofisticeerde technieken. Hoe meer tussen-beelden wegvallen des te hoger is de compressie. Bij het afspelen moet de processor van de afspeel apparatuur deze beelden opnieuw berekenen.

Omdat, bij mjpeg, elk beeldje behouden blijft, is het bewerken en monteren zeer eenvoudig. Er is nauwelijks rekenwerk of processortijd nodig om beelden te herberekenen zoals dat bij Mpeg wel het geval is. In de beginjaren 90 toen dit video formaat ingevoerd werd waren computers nog niet zo krachtig en was dit een groot voordeel. Voor de bewerking van de “fotootjes” kon men ook gebruikmaken van bestaande software die al voor digitale fotografie werd gebruikt. Adobe kon bijvoorbeeld voor zijn Premiere terugvallen op zijn Photoshop technieken.

Mjpeg is een echte geheugenvreter (ca 200MB voor 1 min film) en vereist zeer hoge bitrates van ca 25 Mbit/sec. Het is een verouderde techniek die niet meer past in de vernieuwingen die het huidige medialandschap overspoelen. Alhoewel, persoonlijk als video amateur, heb ik er toch een beter gevoel bij dat elke pixel die ik opgenomen heb bewaard blijft, zeker nu dat Gigabytes voor weinig geld te koop zijn. Bovendien vind ik de DV-tape nog steeds een van de veiligste archiverings media, maar dat is een ander thema waar ik ook eens artikel over zal schrijven.

2. MPEG-1

Is een van de eerste standaards die de compressie van audio en video omschrijft. Het was ontworpen om VHS-kwaliteit video en audio te comprimeren tot 1,5 Mbit/s. Wereldwijd is deze standaard in veel toepassingen gebruikt: Video-cd, digitale kabel/sateliet TV, digitale radio (DAB = Digital Audio Broadcasting) enz. Er zijn drie versie van ontwikkeld (layer 1, 2 en 3. Deze laatste heeft als mp3 muziekstandaard de wereld veroverd.

3. MPEG-2 (voor video ook bekend als ITU-TH.262)

Is voor video net zo populair geworden als mp3 voor audio. De norm omschrijft eveneens video en audio compressie. In tegenstelling tot MPEG-1 video ondersteunt deze norm ook interlaced video. Dit is het videoformaat voor TV-toestellen. Deze standaard is ook wereldwijd verspreid. Meest bekende toepassing is de DVD en digitale video via kabel of sateliet. Voor HDTV zal deze standaard het moeten afleggen tegen Mpeg-4 omdat het te weinig mogelijkheden biedt zoals interactiviteit.

4. MPEG-3

Deze is vervallen. Was bedoeld voor HDTV 1080p. Met geringe aanpassingen van de MPEG-2 bleek een apparte norm niet meer zinvol te zijn.

5. MPEG-4 (part 10 of ook ITU-T H264)

Deze norm beschrijft ook de compressie van digitale audio en video. Voor audio en video worden vele karakteristieken van MPEG-1 en MPEG-2 door deze norm overgenomen. Maar er worden een hele reeks nieuwe mogelijkheden aan toegevoegd. o.a.

  • 3D rendering (virtual reality),
  • Interactiviteit (de gebruiker kan reageren op de inhoud)
  • Copy beveiligingen
  • en nog veel meer (momenteel 22 hoofdstukken of parts genoemd)

MPEG-4 is nog steeds in ontwikkeling en zal met zekerheid de norm voor HDTV van de toekomst worden.

Voor ons als video amateurs is deze norm belangrijk geworden vanwege de nieuwe HDV-camera’s. Voor videocameras met een harde schijf of met een geheugen- of flashcard is het AVCHD-formaat ontwikkeld. De hoge bitrates tot >20 Mbit/s (met MPEG-2), die nodig zijn om resoluties van 1920×1080 pixels te kunnen opnemen, zijn alleen nog met magnetische tapes (bekend als DV-tape) haalbaar. Om de geheugen opslagruimte zo laag mogelijk te houden heeft men gekozen voor compressie met mp4 standaard. Daardoor kunnen de mini-hardeschijven of de geheugenkaartjes in cameras toch nog grote hoeveelheden video materiaal bevatten.

2. Video formaten en Video container bestandenVoornaamste FILE extensions

EXTENSION

OMSCHRIJVING

TOEPASSING

3GP

Audio en video container GSM’s en Internet

ASF

Microsoft streaming video, AV container Internet

AVI

Microsoft AV container, diverse video formats kunnen in avi gestopt worden Software, DV, MPEG en MOV

M2T

HDV video file mpeg-2 formaat Camcorders op DV-tape

MOV

AV container van Apple computer Quicktime player

MP4

Avcontainer in mpeg-4 formaat Media players, internet

MPG

Kan mpeg-1 of mpeg-2 formaat zijn Media players, internet

RM

Video of audio of beide van RealNetworks Realplayer

SWF

Macromedia flash player file kan film en/of graphics weergeven, bevat ook de player Internet, video is mp4 formaat

FLV

Flash video zie SWF bevat geen player Internet, video is mp4 format

WMV

Microsoft eigen mpeg-4 format Computer en Internet

3. MEDIA PLAYERS

Er zijn veel mediaplayers beschikbaar op Internet. Windows heeft zijn eigen Mediaplayer maar deze kan zeker niet alle formaten afspelen. Quicktime en Realplayer zijn met name bedoeld om de eigen videoformaten af te spelen. Beide players zijn gratis maar eens geïnstalleerd zijn ze zeer opdringerig (vooral de Realplayer).

Aanraders zijn de gratis mediaplayers : VLC-player en GOM player.

Deze kunnen praktisch alle bestanden afspelen ook die van Quicktime en RealNetworks.

One thought on "De soep van videoformaten, wie wil nog een schep?"

  1. Pingback: Vergelijking HDV en AVCHD videoformaat » Video '96, Maasmechelen

Een reactie achterlaten