Hoe goed is HDV ? Hi8->DV->HDV

De twee camera’s naast mekaar

Nadat ik mijn HDV – camera een Canon HV20 had gekocht was ik toch benieuwd wat het werkelijke veschil  in beeldkwaliteit is tussen mijn oude analoge Hi8 camera (Grundig LC-D 200 HE) en de nieuwe digitale camera. De HV20 kan ook in standaard DV formaat opnemen naast natuurlijk de HDV. Het lag voor de hand om ook HDV in het vergelijk op te nemen.

Ik heb de beelden opgenomen met de cameras vlak naast mekaar elk op een statief. De opgenomen video heb ik op mijn PC geladen en daarna in mijn videomontage programma (Magix VideoDeLuxe 2008) geladen. Van elke camera opname heb ik 1 videoframe in jpg-formaat in het originele formaat van de film geëxporteerd.

Deze jpg-bestanden heb ik in mijn foto bewerkingsprogramma (Corel PaintShop Pro Photo X2) geladen en uit elke afbeelding hetzelfde gebied geknipt. Vervolgens heb ik ze naast mekaar in één afbeelding geplaatst en wel zodanig vergroot dat elke uitsnede dezelfde afmetingen had. Het resultaat zie je in onderstaande afbeelding. Overtuig uzelf klik op het beeld om het te vergroten.

Vergelijk Hi8 DV en HDV

Conclusie:

Een groot kwaliteitsverschil  tussen de analoge Hi8 opname en de DV had ik wel verwacht. Maar wat ik niet verwacht had, was het grote verschil tussen DV en HDV. Ik schat de stap tussen DV en HDV evengroot als tussen Hi8 en DV. Anderzijds vind ik het verwonderlijk dat ik toch erg tevreden was met mijn Hi8 opnames. Zo zie je maar hoe relatief normen zijn.

Een reactie achterlaten