Vergelijking HDV en AVCHD videoformaat

Diegene die mijn artikel over videoformaten gelezen hebben weten dat HDV en AVCHD de nieuwe videoformaten zijn voor de hoge definitie camera’s.  Als ge het artikel over videoformaten wilt lezen klik dan hier.

HDV

Dit formaat is als eerste toegepast voor het opnemen van hoge definitie video. Dit is niet zo verwonderlijk want het borduurt voort op het gekende DVD-formaat (mpeg-2) maar met een hogere resolutie.  HDV= 1920×1080 (of de iets lagere 1440×720).

AVCHD

Dit formaat  (mpeg-4) is voor het eerst door Sony toegepast. Het HDV formaat vereist een zeer hoge datastroom van 20 tot 25 Mbit/s en daardoor natuurlijk ook veel geheugen. Sony heeft daarom het reeds bestaande mpeg-4 formaat zodanig geoptimaliseerd zodat het ondanks de hogere compressie toch dezelfde kwaliteit als HDV kon bereiken. Dit is het AVCHD formaat geworden. Door de lagere datastroom kon men meer video opslaan op de kleine harde schijven in videocamera’s. Nog belangrijker was dat men nu ook de nog kleinere flash geheugen kaarten kon gebruiken. De opslagcapaciteit op deze kaarten is snel gegroeid tot nu zo’n 32 Gbyte.

Door de enorme voordelen die Flashkaarten t.o.v. harde schijven en tapes hebben hoef je geen profeet te zijn om te voorspellen dat dit het opslagmedium van de toekomst zal worden. Hierdoor zal ook AVCHD het toekomstige videoformaat worden.

Toch heeft AVCHD niet alleen voordelen. AVCHD gebruikt zeer complexe- en hoge compressie om audio en video vast te leggen. Dit vereist zéér veel rekenkracht om de video te bewerken. Het kan best zijn dat men zijn oude computer moet vervangen om vlot te kunnen monteren. Gelukkig worden de computers steeds krachtiger zodat dit in de toekomst wellicht geen probleem meer zal zijn.

Systeem eisen om hoge definitie video te bewerken:

HDV-bewerking AVCHD-bewerking
Processor Intel Pentium IV 3 Ghz met hyperthreading of Dual Core met min 1,3 Ghz Intel Core 2 Quad met 2,66 Ghz
Werkgeheugen Minstens 1GB en met Vista minstens 2 GB Minstens 3GB beter zelfs 4GB.
Grafische kaart Min 128 MB RAM op de kaart ATI X300 of NVIDEA GeForce 6600 of beter Min 512 MB Video RAM en ATI Radeon en hoger

Ik kan met mijn PC (processor AMD Athlon 2,6 Ghz Dual Core en 2 GB geheugen) een AVCHD video niet vloeiend weergeven. De CPU-belasting is hoger dan 90% dit lukt wel met HDV waarbij de CPU-belasting schommelt tussen 60 en 75%).

Kwaliteit van de videobeelden

Het belangrijkste blijft natuurlijk de kwaliteit van de videobeelden. Gaat bij al dat comprimeren en wiskundig rekenwerk niet teveel beeldmateriaal verloren?  Bij DV wordt ieder beeldje bewaard bij MPEG is dat maar 1/10 of nog minder.

Op een zeer interresante website op internet (Wolfgangs Videoblog) kon ik autentieke videobestanden downloaden die gemaakt zijn met de volgende camera’s:

  • Voor HDV: Sony HDR-HC3 opslag op miniDV cassettes
  • Voor AVCHD: Sony HDR-SR1 opslag op interne harde schijf (30 Gb)

De websitemaker is een profesionele filmmaker die zelf veel testen doet met camcorders en deze dan ook zeer gedetaileerd publiceert op zijn website.

Hieronder een geëxporteerde afbeelding van een video opname. De rode rechthoek heb ik voor beide videoformaten uitvergroot en naast mekaar geplaatsd in de afbeelding daaronder.

totaal-hdv_avchd-detail2

hdv_avchddetail2

Op deze manier kun je bijna op pixelniveau de kwaliteit van beide systemen met elkaar vergelijken.

Hieronder nog enkele voorbeelden die op dezelfde wijze gemaakt zijn:

hdv_avchddetail3hdv_avchddetail5

CONCLUSIE:

De ontwikkelaars van het AVCHD-formaat hebben geen half werk verricht. Ondanks de hogere compressie blijven de beelden haarscherp. Meestal vind ik ze nog net iets scherper als de HDV beelden, maar dit kan ook aan de instelling van de 2 camera’s liggen. Voor de volledigheid moet ik erbij zeggen dat het hier vrij rustige video opnames betreft. Videobeelden met meer actie of met vlotte camera zwenks kunnen een ander resultaat geven. Neemt niet weg dat het resultaat mijn twijfels omtrent AVCHD heeft weggenomen.

Een reactie achterlaten