Een verscheurende keuze: Welk type videocamera kiezen?

Iemand die tegenwoordig op zoek is naar een nieuwe videocamera moet een keuze maken uit maar liefst 4 soorten opname media:

 1. MiniDV cassettes (magneet band)
 2. Harde schijf
 3. Flash kaarten
 4. DVD schijfjes

Wat is volgens de huidige technische kennis de meest optimale keuze?

Zelf heb ik gekozen voor 2 HDV camera’s, die op MiniDV opnemen (Canon HV20 en Sony HVR HD2000e). De redenen voor deze keuze zijn:

 1. Ik wilde compatibel blijven met de camera’s van de andere clubleden (digitaal video op miniDV cassettes)
 2. HDV camera’s op MiniDV nemen op in Mpeg-2 formaat en dat laat zich nog goed bewerken en monteren op mijn PC.
 3. De cassette blijkt, uit de jaren ervaring die men inmiddels heeft, betrouwbaar filmmateriaal te kunnen archiveren. Later als de geheugenkaarten goedkoper zijn zal ik selectief waardevolle films op flash-kaarten archiveren, ook de films die nu op DVD staan.

Voordat we tot de kernvraag komen wil ik er op wijzen dat we in de overgang zitten tussen de standaard DV kwaliteit en de hoge definitie video de HDV (of AVCHD). Hierdoor zijn de DV camera’s zeer goedkoop geworden waardoor ze een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding hebben. Iemand die zo’n camera koopt kan er nog jarenlang veel plezier aan beleven voor relatief weinig geld. De beeldkwaliteit is zeer goed en zeker ruim voldoende voor dagelijks gebruik. In 2008 is zelfs de wedstrijd voor niet professionele film nog volledig in DV-kwaliteit gepresenteerd. Anderzijds is de opgang van HDV niet meer te stoppen en het zal niet meer zolang duren dat, ook bij Jan Modaal, een Full HD flatscreen, waar HDV volledig tot zijn recht kan komen, in de huiskamer staat.

Om een goede keuze te kunnen maken, moet je de voor-en nadelen van de bovenstaande alternatieven op een rijtje kunnen zetten. De nodige informatie is niet eenvoudig te vinden want, ze is versnipperd over het internet en tijdschriften. Ook in de video club krijg ik hier vragen over. Ik volg deze ontwikkelingen al jaren en heb om dit artikel te schrijven nog eens de laatste stand geverifieerd. Hopelijk helpt dit sommige lezers om hun keuze gemakkelijker te maken.

Factoren die de keuze van het opslagmedium bepalen:

 1. De levensduur van het medium of hoelang kunnen de gegevens op het medium bewaard blijven?
 2. Hoelang blijft de opname- en afspeel apparatuur beschikbaar?
 3. Wat is de betrouwbaarheid tijdens gebruik (kans op fouten en/of dataverlies)?
 4. Wat is het gebruiksgemak:
  1. Bij het opnemen.
  2. Bij het direct afspelen (zonder camera). Iedere camera kan op een TV-scherm of flatscreen afspelen. Maar hoe zit het met het direct afspelen via DVD speler of beamer?
  3. Tijdens het bewerken en afspelen van HDV/AVCHD
  4. Tijdens het bewerken en afspelen van DV
 5. De kostprijs van het werken met dit medium.

DE BESLISSINGSTABEL:

Er is een score gebruikt van 1 tot 3.

 • 1 = Slecht voor deze factor
 • 2 = Matig voor deze factor
 • 3 = Goed voor deze factor
 • Als een factor niet bestaat voor de betreffende techniek is een score van 0 toegekend.

  De eerste 3 factoren, levensduur, toekomst apparatuur en betrouwbaarheid tellen dubbel in de eindscore omdat ze data-verlies kunnen veroorzaken en dat is het ergste wat er kan gebeuren.

Factoren voor een keuze MiniDV cassette Harde schijf DVD-schijf Geheugen kaart
Levensduur medium 2×2=4 0x2=0

geen medium

1×2=2 3×2=6
Apparatuur in toekomst beschikbaar 1×2=2 1×2=2 1×2=2 3×2=6
Betrouwbaarheid apparatuur 2×2=4 2×2=4 1×2=2 3×2=6
Gebruiksgemak bij het opnemen

Direct afspelen zonder camera

Bewerken en afspelen HDV/AVCHD

Bewerken en afspelen DV

1

1

2

2

3

0

1

0

1

3

0

2

2

3

1

0

Kostprijs medium 3 3 3 1
EINDSCORE 19 13 15 25

Hoe hoger de score hoe beter de keuze

RESULTATEN:

1ste Keuze: Geheugenkaart

Voordelen

Het is overduidelijk dat de camcorder van de toekomst een HDV camera met geheugenkaart zal zijn. Niet alleen heeft dit medium de langste levensduur maar er zijn ook totaal geen bewegende delen meer nodig in de camera. Dit zal resulteren in een lagere kostprijs van de camera en een hoge betrouwbaarheid.

Nadelen

Om video direct van de kaart te kunnen bekijken heeft men een player nodig die een HCSD-cardslot heeft. Er bestaan vele modellen met SD-slot maar players geschikt voor HCSD zijn er nog niet zoveel.

Voor bewerking op computer hebt ge een krachtig pc nodig mogelijk moet je je huidige pc vervangen.

De kostprijs voor geschikte geheugenkaartjes is nog vrij hoog.

2de Keuze: MiniDV

Voordelen

Alhoewel dit medium ooit zal verdwijnen is het nu nog steeds een aantrekkelijk alternatief. Het medium heeft een redelijke levensduur bij normale opslag condities. Voor videofilmers is het een vertrouwd medium en vormt een perfecte brug tussen het oude DV-formaat en het nieuwe HDV. Meestal zijn de oude DV cassetten compatibel en kunnen nog afgespeeld worden.De opgenomen HDV laat zich goed bewerken op de huidige PC. Men kan een bewerkte film terugspelen op een DV-cassette. MiniDV cassettes zijn zeer goedkoop.

Nadelen:

Magneetband kan beschadigd worden in de camera. De camera heeft een ingewikkeld mechanisch systeem dat defecten kan veroorzaken. De levensduur van magneetband is beperkt maar het grootste probleem zal de beschikbaarheid van afspeel apparatuur zijn. Bestaat die nog in laat ons zeggen 20 jaar?

Wil je echt zeker spelen dan zou ik nu kiezen om belangrijk filmmateriaal op geheugen kaarten over te zetten zeker als de prijzen nog verder zullen dalen. Dit geldt trouwens ook voor filmen die op DVD gebrand zijn.

3de Keuze: DVD

Voordelen

Het enige grote voordeel dat ik voor DVD zie, is dat ge een opgenomen DVD rechtstreeks in een DVD-speler kunt stoppen en bekijken. Voor HDV is DVD niet geschikt en de opvolger Blu-Ray staat al in de startblokken. Maar zelfs Blu-Ray is geen geschikte techniek om in videocameras te stoppen.

Nadelen

Persoonlijk heb ik het altijd al een griezelig idee gevonden om een DVD-brander in een videocamera te stoppen. Diegene die al DVD’s gebrand hebben, hebben zeker al eens meegemaakt dat sommige schijven niet of slecht afgespeeld wordt in de ene speler terwijl het in een andere speler perfect draait. Het is en blijft een onbetrouwbaar medium. Bovendien is de levensduur zeer twijfelachtig. Niet voor niets wordt in diverse media aangeraden om DVD’s om de 5 tot 10 jaar opnieuw te branden.

4de Keuze: Harde schijven

Voordelen

Ik geef toe dat het gebruiksgemak van een camera met harde schijf bij opname en weergave zeer groot is. Maar daar houden de voordelen dan ook mee op. Harde schijven zijn echt niet geschikt voor mobiele gebruik in een camera, die overal mee moet met vakantie. Dezelfde voordelen vind je terug bij camera’s met geheugenkaarten maar dan honderden malen veiliger.

Nadelen

De techniek van een harde schijf is zeer schokgevoelig en de kans dat een harde schijf in een camera crasht is groot. Bij een DVD-speler ben je de gegevens van 1 DVD kwijt maar bij een harde schijf kunnen dit uren film zijn. Vergeet de harde schijven zo snel mogelijk. Het was een tussenoplossing voordat er voldoende grote en snelle geheugenkaarten beschikbaar waren. Blijkbaar wilden de fabrikanten van camera’s, hier niet op wachten en wilden ze toch al HDV camcorders aanbieden. Heb je zo’n camera zorg dan dat je gegevens zo snel mogelijk op een veilige harde schijf op je computer staan of brandt ze op DVD en mogelijk later op geheugenkaarten.

Een reactie achterlaten