Wat betekenen interlaced en progressief?

Bij de vermelding van de resoluties in de specificaties van videocameras zie je soms een i of een p staan achter de vermelding van de vertikale resoluties.  Bijvoorbeeld  1920×1080i of  1920×1080p. De ‘i’ staat hier voor interlaced en de ‘p’ voor progressief.

Om te weten wat dit betekent moeten we teruggaan naar de oude TV-beeldbuis. Om de kwaliteit van het beeld te verbeteren zonder dat dit teveel  bandbreedte zou kosten heeft men de videobeelden in twee halve beelden gesplitst.

interlace_zoomEen TV-beeld wordt opgebouwd uit horizontale lijnen (in Europa meestal 625 lijnen). Een  half beeld wordt gevormd met de even lijnen en het 2de halfbeeld met de oneven lijnen. In de TV worden deze beelden lijn per lijn om en om weergegeven en zo wordt het hele beeld opnieuw opgebouwd. Dit noemt men interlacing. Bekijk ook de animatie voor een beeldvorming. De opbouw gebeurt met 50 Hz zodat er 50/2=25  complete beelden per seconde vertoond worden.

Bij een LCD flatscreen werkt dit heel anders. Hier worden volledige beelden ineens getoond. Dit noemt men progresief. Als men beelden die met interlacing gemaakt zijn op een flatscreen vertoond, worden de 2 halve beelden door de elektronica in de flatscreen eerst samengevoegd tot een compleet beeld en dan pas vertoond (25 beelden/sec).

Indien dat niet correct gebeurt dan kunnen er kleine streepjes zichtbaar zijn op de randen van bewegende objecten.(zie afbeelding).

Tussen de twee halve beelden is er een tijdsverschil van 1/25 seconde.  Als de volgorde van even- en oneven lijnen verwisseld wordt dan wordt eerst een lijn vertoond die 1/25 seconden later had moet komen dan de volgende lijn. Hoe sneller de beweging hoe groter de kammetjes op de randen zullen zijn. In sommige software kan men de volgorde van even en oneven lijnen manueel veranderen om dit soort afwijkingen aan te passen.

De meeste camera’s nemen interlaced op maar steeds meer camera’s kunnen ook progresief opnemen.

One thought on "Wat betekenen interlaced en progressief?"

  1. Pingback: Canon Legria HF G30 » Video '96, Maasmechelen

Een reactie achterlaten