Uw full HD films bekijken kan ook zonder Blu Ray

Net zoals ik nemen vele video amateurs een afwachtende houding aan alvorens over te stappen op Blu Ray. Vooral het nog vrije hoge prijskaartje speelt hierbij een rol. Het is niet alleen de aanschaf van een Blu Ray brander maar men moet ook nog over een ‘stand alone’ Blu Ray speler beschikken die men met HDMI kabel kan aansluiten op een HDTV of ander HD compatibel toestel. Daar komt dan ook nog de prijs van  Blu Ray disks (minimaal € 6,- per stuk). Gelukkig kan het ook anders …

Ik heb onlangs een betaalbare HD media speler gekocht: De WD  TV HD media player (zie afbeelding) De prijs ligt rond € 100,-. Ik heb zelf 110,- euro betaald maar op internet (tweakers.net) begint het ergens bij zo’n 92 euro (incl. verzendkosten).

wd-hdtv-mediaplayerHet toestel wordt geleverd met afstandbediening, voeding, kabels (géén HDMI) en CD waarop software en handleiding staan. Het is super eenvoudig te gebruiken. Op het toestel zijn twee USB-aansluitingen. Hierop kun je een externe USB-drive en/of USB-stick op aansluiten waarop uw videofilm(s) staan. De software doorzoekt automatisch de aangesloten USB-toestellen op mediabestanden. Daarna kun je met de meegeleverde afstand bediening comfortabel de films- muziek- of foto-bestanden uitkiezen en afspelen. De media software is een beetje te vergelijken met het ‘Microsoft Mediacenter’. De grote sterkte van het apparaat is het grote aantal video-formaten dat ondersteund wordt. Dit geldt trouwens ook voor de foto- en muziek-formaten. Bovendien wordt op de CD ook de ARCsoft Mediaconverter bijgeleverd. Hiermee kun je niet ondersteunde formaten converteren naar een formaat dat door de WD HDTV-player gelezen kan worden. Niet onbelangrijk,  in dit kader,  is de zeer eenvoudige wijze waarop je de firmware update kunt doen. Dank zij die updates blijft de software van de player steeds actueel en bijv. aangepast aan eventuele nieuwe videoformaten.

Naast de HDMI-  is er ook een composiet-uitgang met stereo audio of optisch digitale audio. Hiermee kan het toestel ook op een standaard TV (of beamer) met composiet ingang aangesloten worden.

aansluiting-wd-hdtv

Natuurlijk heb je ook een externe USB drive, USB stick of USB cardreader nodig. Maar welke video amateur heeft die niet sowieso al in zijn bezit. De kleine externe 2,5″  drives kunnen gevoed worden via de USB aansluiting op de player er is dus geen extra voedingskabel nodig.

Er bestaan ook mediaspelers met een harde schijf. Let er dan op dat het bestandssysteem minstens NTFS ondersteunt. Sommige players werken met het oudere FAT32 en daarop kunnen bestanden van maximaal 2 Gb gebruikt worden. Dit is te weinig voor HD-video. Video in het formaat mpeg2 heeft bij HD kwaliteit al ca. 200 Mb/min nodig en HD in één van de MP4 formaten ca. 80 Mb/min. Ge kunt daarop dus HD-filmpjes van maximaal 10 resp. 25 min lengte op zetten.

De duurdere players hebben buiten een eigen harde schijf ook nog netwerk aansluiting zodat ook de mediabestanden op uw PC afgespeeld kunnen worden op uw video en hifi installatie. Deze laatste is echter niet zo geschikt voor mobiel gebruik en als vervanging van de Blu Ray speler.

Hieronder een foto die een idee geeft van de compacte afmetingen van de player.

wd-hdtv-compacte-afmetingen

Gedetailleerde info over de WD  TV hd mediaplayer vind je o.a. op de website van COMPUTER!totaal en een prijsvergelijking e op Tweakers.net

Een reactie achterlaten