Wat kiezen LED-, LCD- of PLASMA TV?

lcd-of-plasmaEen ding is zeker de tijd van de “dikke” TV-schermen met een kathode straal buis (CRT) is voorbij. Vroeg of laat zullen we allemaal onze favoriete programma’s of vakantiefilms op zo’n plat TV-scherm bekijken. De “flatscreen” (TFT) is volop in opmars, maar de keuze is niet gemakkelijk. We worden immers overdonderd met termen zoals LCD, LED en PLASMA … Tijd om eens klaarheid te brengen in deze zaak.

Om te beginnen zijn er tot nu toe maar 2 basistechnieken die achter deze termen schuilen:

LCD:

(Liquid Cristal Display of vrij vertaalt een scherm van vloeibare kristallen). Men maakt in deze techniek gebruik van de eigenschap dat sommige vloeibare kristallen gepolariseerd licht kunnen doorlaten of juist tegenhouden als er een elektrische spanning op gezet wordt. Omdat zo’n vloeibaar kristal zelf geen licht geeft is er een lichtbron noodzakelijk achter het scherm. De kijker ziet deze lichtbron als alle duizenden cellen het licht doorlaten wanner er geen elektrische spanning op deze cellen gezet wordt. Het scherm is dan helder wit. Omgekeerd wordt het scherm zwart als er op alle cellen gelijktijdig een elektrische spanning gezet wordt.

PLASMA:

De term komt uit de fysica en geeft een toestand weer van een gas. Een Plasma-scherm bestaat immers uit honderdduizenden minuscule TL-lampjes die gevuld zijn met een gas (Xenon of Neon). Net zoals bij de ons bekende TL-lampen kan men met een elektrische spanning deze lampjes licht doen geven. Ieder van deze lampjes vormen een gekleurde beeldpunt in een Plasmascherm.

Het grote verschil is dus:

Een LCD heeft een lichtbron nodig en een Plasmascherm geeft zelf licht.

LCD’s kennen we allemaal want ze worden al jaren ingezet als schermen voor Laptops, GSM’s, Ipod, horloges enz. Plasma schermen kennen we vooral van de Home Cinema en de grote informatie borden langs de weg of in shopping centra. Tegenwoordig kunnen ook LCD schermen in grote afmetingen (meer dan 1 m diameter) gemaakt worden zodat ze kunnen concurreren met de Plasma schermen (kleiner als ca. 1 m diagonaal is technisch niet mogelijk).

Een LED-scherm is een LCD-scherm waarvan de achtergrondverlichting uit duizenden LED-jes bestaat. Dit is voor het ogenblik de meest geavanceerde LCD-techniek en benadert de beeldkwaliteit van Plasma schermen maar dan met een veel lagere stroomverbruik, dikte en gewicht.

VERGELIJKING TUSSEN LCD- en PLASMA TV’S

Onderwerp LCD PLASMA
Techniek Vloeibare kristallen tussen twee glasplaten geplaatst voor een een lichtbron. Deze kristallen blokkeren bepaalde kleuren van het witte lichtvlak op de achtergrond. Flatscreen monitors van computers zijn bijv. LCD. Honderduizenden gascapsules die gevuld zijn met natuurlijke gassen zoals Neon en Xenon. Deze cellen zitten ingesloten in glas en bedekt met rode groen of blauwe fosfor. Via electrische impulsen lichten deze op. Er is dus geen licht achter deze laag. De cellen maken zelf het licht.
Afmetingen en resolutie Alle afmetingen mogelijk. Dus ook hoge resolutie bij kleinere afmetingen zijn mogelijk. Vanaf 42″ (ca 100 cm) en groter. Bij kleinere afmetingen is voorlopig alleen LCD mogelijk.
Voor Full HD (1080 lijnen) pas vanaf 50″ diagonaal)
Levensduur Meer dan 20 jaar bij dagelijks 7 uur gebruik. Nieuwe plasmaschermen hebben nu ook min of meer dezelfde levensduur.
Inbranden

Alleen bij statische beelden zoals logo’s, tabellen of foto’s die langere tijd op scherm blijven.

Geen probleem. Problematisch maar sterk verbetert bij nieuwere schermen bijv. door pixel-shift.
Helderheid Hoge helderheidswaarden waardoor betere zichtbaarheid bij sterk omgevingslicht. Komt beter tot zijn recht in minder felle verlichting zoals in de meeste huiskamers. In de meeste huiskamers vergelijkbaar met LCD.
Contrast

Verschil tussen helder en donkere tinten. Hoe hoger hoe beter.

Problematisch omdat het witte licht van de achtergrond moet afgedekt worden. Zeer goed omdat de stroom naar een pixel volledig uitgeschakeld kan worden en dan volledig zwart is.
Reflectie omgevingslicht Weinig tot geen relectie mogelijk. Problematisch maar nieuwere schermen zijn verbeterd door anti-speigelfilters
Kleuren miljoenen kleuren mogelijk > 1 miljard kleuren mogelijk.
Kijkhoek Kleiner dan Plasma (90° bij goedkope scherm en 120-130° bij dure schermen) . Beeld verkleurd als men van uit de zijkanten kijkt. Zeer brede kijkhoek. (tot 160°). Beter dan LCD. Dit is een groot voordeel als meerdere personen in een beperkte ruimte (bijv. woonkamer) gelijktijdig willen kijken.
Responstijd Problematisch Zeer goed. (Belangrijk bij snelle beeldwisselingen zoals bij films of sport)
Energieverbruik Constant verbruik door de verlichting achter het LCD-scherm. (ca 200 W) Het gebruik van LED-achtergrondlicht zou het verbruik verlagen met 30%. Hoe donkerder de beelden des te minder energie verbruik. Gemiddeld verbruik zou ca 300 W zijn.

De nieuwere modellen zijn op dit punt verbeterd en zouden evenwaardig aan LCD-schermen zijn.

CONCLUSIE

Voor toestelen met een beelddiagonaal kleiner dan 42″ of ca 1m is de keuze eenvoudig. Je moet dan voor LCD kiezen want kleinere Plasma’s bestaan niet. Als je portemonnee het toelaat kies dan voor een LCD met LED achtergrond verlichting indien deze beschikbaar is.

Voor toestellen met een beelddiagonaal van meer dan 1 m heeft de PLASMA TV nog een neuslengte voorsprong vanwege de betere contrastverhouding en de grotere kijkhoek. De verschillen worden kleiner omdat de techniek nog steeds systematisch verbeterd wordt. De nieuwste LED techniek bij LCD schermen verkleint het verschil tussen Plasma en LCD aanzienlijk en verbruikt bovendien nog veel minder stroom.

 

LET OP HET ENERGIEVERBRUIK!

 

Een LCD heeft een gunstiger stroomverbruik als de klassieke beeldbuis. Meestal wordt er bij nieuwkoop een groter schermformaat gekozen dan de oude beeldbuis. Hoe groter het scherm hoe hoger het stroomverbruik. Zo is het mogelijk dat ge met een LCD toch meer gaat verbruiken. Met een Plasma scherm (altijd grote afmetingen) is de kans groot dat het verbruik hoger zal uitvallen dan de oude beeldbuis. Laat de toestellen ook niet onnodig in standby staan. In stand-by wordt ook stroom verbruikt. Zo voorkom je dat je bij de eindafrekening van elektriciteit voor verrassingen komt te staan.

Een reactie achterlaten