De ideale videobewerkings PC?

Ik heb op deze site al vaker iets over de nieuwe video-formaten geschreven. In dit artikel wil ik het hebben over de videobewerking van deze formaten.

intel-quad-coreDe meeste courante PC’s zijn tegenwoordig uitgerust zijn met een Dual Core processor. Ik  heb zelf ook zo’n type:

  • Processor: AMD Athlon 64 x2 Dual Core 2,6 GHz
  • Geheugen: 2048 Mbyte
  • Grafische kaart: ATI Radeon X1200 Series
  • 360 Gbyte harde schijf

Voor videomontage in DVD-kwaliteit is dit voldoende. Het video formaat van DVD is mpeg2 bij een resolutie van 720×576 pixels. Bij het monteren van HD-formaat wordt dit een ander verhaal. HD formaat heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het kan zowel in Mpeg 2 als in MP4 (=AVCHD) gecodeerd zijn. Dit zijn 5 maal meer pixels per frame. Mijn ervaring is dat een dual core processor dit bij videomontage, vooral als er effecten, overgangen en meerdere tijdlijnen gebruikt worden, niet meer aan kan. Het beeld in het monitor venster is schokkerig en totaal ongeschikt om de kwaliteit van de opname en montage te beoordelen.

Dus ben ik op zoek gegaan naar een geschikte PC-systeem die dit wel aan kan.

De meeste video amateurfilmers gebruiken nog camera’s die in standaard digital video kwaliteit (DV) opnemen op een miniDV cassette. Het toegepaste digitale formaat is mjpeg. In dit formaat worden alle 25 beeldjes/sec als kleine jpeg fotootjes vastgelegd. Voor het weergeven was een computer met 1 processor (type Pentium IV of AMD Athlon) met een klokfrekwentie van minstens 1 GHz voldoende. Maar 1 min film vergt ca 200MB. Het knelpunt is dus de benodigde opslagcapaciteit op de harde schijf en vooral ook de snelheid van de harde schijf.

Omdat DVD maar een maximum van ca 9000bits/sec kunnen weergeven moest de datastroom van DV gecomprimeerd worden. Dit werd met mpeg 2 bereikt. In dit formaat worden niet meer alle 25 beeldjes/sec vastgelegd. Ongeveer ieder 4de tot 6de beeldje wordt vastgelegd. Alle tussen liggende beeldjes moeten berekend worden. 1 minuut film is hiermee gecomprimeerd van 200 MB naar ca. 50 MB. De eisen voor de harde schijf worden lager maar voor de processor veel hoger. Voor het bewerken van mpeg 2 video in DVD kwaliteit is dan ook een computer met een klokfrekwentie van meer dan 2 GB vereist.

Dan verschijnt hoge definitie op het toneel. De resolutie van de beeldjes stijgt drastisch. inmiddels zijn er verschillende formaten van HD in gebruik. Afhankelijk van de toepassing gaande van HDTV via kabel, satelliet, antennes of internet tot speelfilms op BluRay. Dit gaat van 1280×720 tot 1440×1080 zowel progressief als interlaced. Voor de keuze van een computer kan men het best uitgaan van de hoogste resolutie nl 1920×1080 (full HD).

van-minidv-naar-sdhcMaar ook in de opname apparatuur is e.e.a. gewijzigd. De miniDV cassettes verdwijnen langzaam van het toneel. In de plaats verschijnen harde schijven, beschrijfbare DVD’s maar vooral geheugenkaartjes. Hiervoor is op basis van mpeg2 standaard de mp4 standaard ontwikkeld. Deze standaard ook bekend als H264 of AVCHD, reduceert het aantal volle beeldjes per seconden nog eens met een factor van ca 2. Gevolg voor de bewerking van mp4: De computer moet nog meer beelden berekenen. Nu wordt het zwaartepunt van de computer verlegd naar de processor en de grafische kaart. Het RAM geheugen speelt een kleinere rol en de harde schijf nog kleiner.

Op camera’s worden voor de opslag van HD video tegenwoordig 2 codecs gebruikt:

  1. De mpeg2 codec op miniDV cassettes.
  2. De H264 codec (ook genoemd mp4 of AVCH) op harde schijven of geheugenkaartjes.

Als er in uw PC een Dual Core processor met meer dan 2,6 Ghz zit, dan kunt nog HD video in het mpeg2 formaat bewerken op voorwaarde dat uw grafische kaart snel genoeg is en minstens 512 MB video geheugen heeft. Als je de grafische kaart moet vervangen dan kies je het beste voor wat een gamerskaart genoemd wordt.

Als uw camera met het AVCHD formaat opneemt dan is het voor een PC met Dual Core beter om deze naar mpeg2 te converteren voordat je de video gaat bewerken. Dit kan zonder kwaliteitsverlies.

Degene die geen Dual Core processor in hun PC hebben, moeten hun HD video terug converteren naar DV-kwaliteit (720x576pixels). Zo erg is dit voorlopig niet, want meestal wordt na de montage de film op DVD-gebrand en dan wordt die noodgedwongen naar hetzelfde formaat geconverteerd.

Ge kunt ook overwegen om een nieuwe PC te kopen. In dat geval moet je voor een Quad Core met minstens 2,6 Ghz en 4 GB geheugen. Neem er ook een zogenaamde gamerskaart bij met een Vram van minstens 512MB. De harde schijf is niet zo belangrijk meer. Mpeg2 en zeker mp4 bestanden zijn veel kleiner waardoor elke moderne harde schijf snel genoeg is.

Een reactie achterlaten