XDCAM techniek met Sony PMW-EX1

sony-pmw-ex1

sony-pmw-ex1

Met deze camera heeft Sony voor het eerst, solid state-geheugen in een professionele camera toegepast. Solid state betekent geen bewegende delen voor de opname van video, net zoals met de geheugenkaartjes in consumenten camera’s. Maar Sony zou Sony niet zijn als ze daarvoor geen speciale flash kaarten zouden toepassen. Het zijn geen ‘simpele’ SD of SDHC-kaartjes maar special ontworpen XDCAM EX kaarten.

xdcam-ex

xdcam-ex

Er zijn kaarten van 8, 16 en 32GB capaciteit. Ze kunnen ongeveer 2,5 minuten in full HD kwaliteit per gigabyte opslaan. De betekent circa 90 minuten HD video op een 16 GB-kaart. Een bijzondere eigenschap is dat de data stromen 25-30 Mbit/s kunnen zijn. Dit is hoger als wat de huidige MiniDV-tape (max 25Mbit/s) aankan.

De voordelen van deze opslag liggen voor de hand:

  1. Geen bewegende delen voor de opname betekent een zeer robuuste camera die ook tijdens de opname tegen een stootje kan.
  2. Geen slijtage, mechanische defecten of onderhoud.
  3. Compactere en simpele constructie van de camera. Dit zou ook een lager prijskaartje moeten betekenen bij een gelijke of zelfs betere kwaliteit.
  4. Simpele overzetting van video naar een computer.

Het is al eens eerder op deze site beschreven, deze camera bewijst de trend, geheugenkaartjes zal het belangrijkste opslagmedium in de toekomst worden.

Buiten dit solid state geheugen heeft deze camera nog meer troeven. De camera is uitgerust met 3 CMOS-chips dus geen CCD’s. Ook in de professionele camera’s zet zich de trend voort met CMOS. Deze chip heeft het grote voordeel dat het licht niet alleen omgezet wordt in een elektrisch signaal maar dat dit signaal ook meteen omgevormd wordt naar een digitaal signaal. Bovendien benadert de kwaliteit van de CMOS steeds meer die van de CCD zelfs bij weinig licht.

De Sony PMW-EX1 is voorzien van XDCAM – techniek. Hierbij kunnen alle opgenomen clips in een PC-besturingssysteem (bijv. WINDOWS) als simpele databestanden behandeld worden. Bijv. kopiëren en plakken door het verslepen met de muis van uit een folder naar een andere folder. Als het video montage programma hierop voorzien is kan men ook een clip rechtstreeks in de bibliotheek van het programma slepen. Er bestonden al eerder professionele XDCAM technieken waarbij, in de camera, video op een super DVD-schijf (eigenlijk Blu Ray) gebrand werd. Dit werd XDCAM HD genoemd. Dit versnelt het werk bij non linear video editing aanzienlijk. De video hoeft niet eerst (langdurig) ingeladen te worden via firewire of usb om dan met een montage programma in clips opgedeeld te worden.

Een reactie achterlaten