HD videobewerking met Windows 32-bit of 64-bit ?

Sinds kort heb ik één PC met Windows7 64-bit en mijn oude PC met 32-bit Vista. Ik kan nu de twee besturingssystemen met elkaar vergelijken.

Maar eerst even uitleggen wat 32-bit en 64-bit betekent. Stel je voor dat je een zak aardappelen moet leeg scheppen. In het ene geval moet je dit met één hand doen (32-bit) in het andere geval met twee handen (64-bit). Het is niet moeilijk te begrijpen dat in dit laatste geval de zak aardappelen veel sneller leeg zal zijn. Als ge de aardappelen gelijkstelt met de data in een videobestand en de zak waarin ze zitten met het geheugen op de computer, dan heb je een idee wat een 64-bits besturingssysteem doet.

Bovendien kan een 32 bit systeem maximaal 4 GB RAM geheugen adresseren waarvan er bij Windows om technische redenen maar effectief 3,01 GB gebruikt worden. Bij 64 bit is dit niet zo en wordt de volle 4 GB gebruikt. Theoretisch kan 64 bit haast oneindig veel meer (4 miljoen maal meer) geheugen adresseren. Om praktische redenen is dit in Windows 7 bijvoorbeeld voor de home- en premium versie beperkt tot 16 GB en bij de pro-versie tot 192 GB. Het gevolg is dat computer processen in een 64 bit systeem, bij geheugen gebrek, veel minder op de veel tragere harde schijf moeten uitwijken.

Het is duidelijk dat een 64 bit systeem veel beter geschikt is voor videobewerking, maar is dat wel zo in de praktijk?

Jammer genoeg loopt de software ontwikkeling achter op de hardware ontwikkeling. Praktisch alle hardware van de laatste drie jaar is geschikt voor een 64 bit systeem. Maar de software volgt deze ontwikkeling maar schoorvoetend. Bij de start van Vista was het nog niet de moeite om naar 64bit over te schakelen. Nu, met Windows 7, is het aanbod 64 bit software al veel groter. In deze laatste versie van Windows kan de meeste 32bit software die je nu gebruikt, probleemloos draaien, terwijl je geleidelijk naar software geschreven voor 64bit kan omschakelen.

Zo heb ik ook Magix Video Deluxe 16 (32 bit) op Windows 7 geïnstalleerd. Mijn teleurstelling was aanvankelijk groot want het resultaat was zelfs slechter als op mijn oude Dualcore PC. De oorzaak was het geactiveerde Aero desktop thema van Windows 7. De prachtige transparante windows zijn wel mooi om te zien maar ze vreten resources. Na het uitschakelen van deze ‘nutteloze’ feature en het zoeken van de ideale weergave optie in Magix, speelde HD-video vloeiend af bij een CPU-belasting tussen de 10 en 20%. De CPU belasting met dezelfde HD-video op mijn oude PC met 32bit Vista ligt tussen de 40-50%.

Weergave opties in Magix programma’s:

Sneltoets Y Programma instellingen en dan de linkse tab Weergave opties.

Er zijn 5 opties beschikbaar. Experimenteer met de keuze van deze opties wat de beste resultaten geeft bij het afspelen van video op de tijdlijn. Als uw hardware de optie 3 (Hardwareversnelling Direct3D) ondersteunt gebruik deze dan. Vink dan ook de versnelling voor hoge resolutie MPEG bestanden aan. Die optie verschijnt als je de optie 3 hebt gekozen.

Op mijn Dualcore PC met Vista krijg ik pas een vloeiend videobeeld als ik vanuit de standaardmodus naar de Hardwareversnelling 3D ga, de video dan afspeel, terug stop en dan naar de Standaardmodus terugkeer. Daarna blijf ik in de standaardmodus (overlay mixer staan). De CPU belasting gaat met deze procedure van ca 100% naar ca 50%. Ik vermoed dat ik daardoor een optie op de grafische kaart activeer die standaard niet beschikbaar is. Als ik Magix naderhand afsluit dan krijg ik een foutmelding en moet ik de procedure weer herhalen als ik later Magix weer opstart.

Op mij Quadcore PC werkt de 3D hardwareversnelling foutloos maar daar zit ook een andere grafische kaart in. Daar bereik ik een CPU belasting van 10-20%.

Experimenteer met de weergave opties. Door de juiste keuze voor uw PC

kan de CPU-belasting gehalveerd worden.

Opm.: Ge vindt deze waarde helemaal links onderaan in de timeline modus

Samenvatting ervaringen:

  1. Schakel de Aero Thema’s in Windows uit. Gebruik een eenvoudig sober thema.
  2. 32 bit software op een 64 bit besturingssysteem is niet altijd sneller. Voor videobewerkings software kan er een winst van ca 16% in zitten en als men 4 GB ram heeft kan dit zelfs 18% opleveren. Als je meer wil weten over de invloed van 64 bit en extra geheugen lees dit artikel op de site van HardwareInfo en let vooral op de Cinebench test in de tabel die is het meest relevant voor videobewerking.
  3. Zoals ook bij Vista is een snelle grafische kaart nodig voor vloeiende beelden bij videobewerking. Als uw grafische kaart 3D hardware versnelling ondersteunt schakel die dan in bij de weergave opties. Experimenteer met de weergave opties. Dit kan veel verschil maken.
  4. Ik heb zelf kunnen vaststellen dat de conversie van video 40% sneller is . Waarschijnlijk is dit voor 16% (zie testen in HardwareInfo hierboven) te danken aan het 64bit besturingssysteem en voor 24% aan het verschil tussen de hardware (Quadcore- en Dualcore processor).
  5. Het gebruik van effecten (chromakey, bewegende frames, bewegende titels, contrast, helderheid en kleur correcties) blijven een harde noot ook in het 64-bit systeem. De weergave is nog steeds niet vloeiend. Hiervoor zullen we wellicht moeten wachten op betaalbare 64 Bit software. Bij professionele software (Adobe Premiere, Sony Las Vegas Pro) is dit al het geval.

Conclusie

Het 64bit besturingssysteem is beter geschikt voor videobewerking van HD-video. Voor een echte grote stap is het wachten op de eerste “betaalbare” 64 bit montage software. De eerste is waarschijnlijk de nieuwe Corel Ulead VideoStudio 11Plus. Ik ga hiervan een 30 dagen probeerversie downloaden en testen. Het resultaat zal ik natuurlijk op deze site publiceren.

Alhoewel al een 64-bit XP en Vista bestonden lijkt met Windows 7 de doorbraak te komen van dit systeem. De meeste hardware is er geschikt voor alleen is het wachten op aangepaste software. Iedere dag verschijnen nieuwe 64 bit versies en die trend komt stilaan in een stroomversnelling.

Een reactie achterlaten