Computer crash tijdens videobewerking: Hoe verder?

Via mail melde Peter W. uit Blankenberge een probleem met Pinnacle HD 14 waardoor zijn PC vastliep tijdens het renderen van de gemonteerde video. Ik heb zelf ooit met Pinnacle versie 9 gewerkt en ben ervan afgestapt nadat ik ook problemen had met het veelvuldig vastlopen van de PC. Nieuwsgierig als ik ben wilde ik toch eens weten hoe het 5 versies verder met de betrouwbaarheid Pinnacle gesteld is. Met de zoektermen “Pinnacle 14 crash” ben ik gaan googlen en ik ben van het resultaat geschrokken. Er word nog steeds massaal geklaagd over crashes. Blijkbaar blijft Pinnacle meer belang hechten aan een goede marketing van hun product dan aan een betere functionaliteit. Jammer want het concept van Pinnacle is best wel goed en heeft een zeer lage instap drempel.

Uiteindelijk heeft Peter zijn probleem kunnen oplossen doordat hij zich niet bij de situatie heeft neergelegd maar is gaan zoeken naar een oplossing. Hij ontdekte dat het vastlopen niet optrad als hij na het monteren de film direct op DVD brand zonder het eerst op te slaan. Na het branden slaat Pinnacle automatisch het projekt op. De film op DVD kan naderhand nog ingelezen en bewerkt worden. De tip van Peter is dus: na montage eerst branden en zeker niet direct opslaan op de harde schijf. Mogelijk helpt deze tip andere Pinnacle-gebruikers die met hetzelfde probleem zitten. Wat belangrijk is in dit geval is dat Peter niet direct de handdoek in de ring gooit maar actief op zoek gaat naar een oplossing.

Een crash tijdens videobewerking is geen uitzondering. Met de komst van HD-video is dit nog erger geworden. Pinnacle mag dan al een koploper zijn maar het kan bij alle videomontage programma’s gebeuren. Om miserie en soms enorme tijdverlies te voorkomen kun je best een aantal regels in acht nemen. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet:

 1. Geef uw videobewerking programma de volle power van uw PC of laptop.
  Hiermee bedoel ik dat ge alle andere programma’s uitschakelt voordat je de montage software start. Het probleem is dat zeer veel processen op de PC onzichtbaar in de achtergrond aflopen. Bijvoorbeeld de virus scanner of de indexering service van Vista of Windows 7. Als ge ook een internet aansluiting hebt dan is uw PC ook met een netwerk verbonden. De PC gaat dan continu het netwerk scannen. Het beste is om de netwerkkabel los te trekken voordat je met montage begint. Zonder netwerkverbinding heb je ook geen internet en dus ook geen virusscanner nodig zodat je die kunt stoppen. Het loont echt de moeite om eens na te gaan welke processen automatisch opgestart worden op uw computer en deze uit te schakelen voordat je met monteren begint.(Zie ook What’s running verder op)
 2. Controleer regelmatig of uw montage software up-to-date is.
  Vele bugs of tekortkomingen worden pas ontdekt nadat de software ge-released is. Via updates van de leverancier kunt ge de betrouwbaarheid uw software verhogen.
 3. Sla uw werk tijdens het monteren regelmatig op.
  Bij veel software kan men een automatische back-up instellen (bijvoorbeeld om de 10 min). Zo verlies je maar de laatste minuten werk als de PC zou bevriezen.
 4. Wees geduldig en geef de software de kans om taken af te werken.
  Het renderen van HD-video is zeer reken-intensief en heeft tijd nodig zelfs bij snelle computers. Als de cursor op de tijdlijn snel heen-en weer bewogen wordt terwijl de PC in de achtergrond nog bijvoorbeeld bezig met data op de schijf te zetten dan krijgt de computer zoveel commando’s achterelkaar waardoor hij kan vastlopen.
 5. Exporteer zeer gecompliceerde montages op uw tijdlijn naar een nieuw stukje film.
  Importeer naderhand dit stukje film en vervang hiermee de complexe montage in de tijdlijn. Zo voorkom je dat de software steeds opnieuw die complexe montage moet herberekenen in uw project.
 6. Soms veroorzaakt ge onbewust zelf een probleem.
  Probeer te achterhalen op welk punt van de bewerking de computer vastloopt.
  Het kan immers zijn dat je tijdens het knippen en plakken in de film iets gemist hebt waardoor er een combinatie op de tijdlijn staat die de software niet kan verwerken. Ge merkt dat doordat hij steeds vastloopt op hetzelfde punt in de tijdlijn. Zoom eens sterk in op dat punt en onderzoek of er geen openingen of resten van geknipte frames in zitten. Let op fouten kunnen ook in het audio-gedeelte zitten. Ge kunt ook bewust, als test, een deel voor en na dit punt verwijderen en dan de bewerking herhalen.
 7. Gebruik MPEG2 i.p.v. mp4
  Converteer de HD mp4 (of AVCHD of M2T) naar HD mpeg2 dit vergt naderhand bij de montage minder rekentijd van uw PC waardoor de kans op een crash kleiner wordt. Als het eindresultaat toch op een DVD gebrand moet worden kun je ook meteen de conversie naar DVD-kwaliteit (=mpeg2 met resolutie 720×576) uitvoeren.
 8. Zoek op internet naar oplossingen
  Als al het bovenstaande niet helpt kun je met gepaste zoektermen op internet hulp gaan zoeken. De kans is groot dat andere gebruikers van uw software dezelfde problemen hebben en daar al oplossingen voor gevonden hebben.

What’s Running

Is een tool dat inzicht geeft in de noodzakelijke processen of diensten in het Windows besturingssysteem. Het is geschikt voor de meer geavanceerde Windows gebruiker. Het nadeel is dat het programma Engelstalig is maar het voordeel is dat het gratis is.

Klik hier voor een link naar de website

Een reactie achterlaten