Digitalisering van beeld en geluid zet foto- en video wereld op zijn kop

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/b/0/1/video96.be/httpd.www/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

Iets meer als één jaar geleden schreef ik op deze site een artikel over de Nikon D90. Dit was de eerste DSLR Camera die ook HD video kon opnemen. Ik voorspelde toen een nieuwe trend maar ik had mij vergist, het is een revolutie geworden. In iets meer dan een jaar heeft de DSLR camera een prominente positie verworven in de video wereld.

Nog niet zolang geleden had je om te fotograferen een fototoestel nodig en om te filmen een filmcamera. Dat ging gewoon niet anders. Door de digitalisering van beeld en geluid is die grens stilaan volledig aan het verdwijnen. Er komen steeds meer digitale fototoestellen op de markt waarmee men zonder problemen full HD video kan opnemen en dit met een verbluffende kwaliteit. Sterker nog ervaren filmmakers maken steeds vaker gebruik van DSLR Camera’s voor het realiseren van hun producties. Na Nikon hebben Canon, Sony en vele andere inmiddels een heel arsenaal van zulke camera’s op de markt gebracht en die ontwikkeling gaat nog steeds verder.

DSLR Camera’s hebben niet alleen het voordeel van een grotere CMOS sensor (= hogere lichtgevoeligheid) maar ook en vooral de mogelijkheid om een heel arsenaal van fotolenzen op de camera te monteren. Hiermee zijn opnames realiseerbaar met een fantastische scherptediepte die eerder alleen mogelijk waren in de fotografie.

Geniet hieronder van een videofilm van cameraman/regisseur Philip Bloom. Die met een Canon 7D en lenzen van Cooke deze ongekend mooie cinematografische beelden fabriceerde. Ongelooflijk wat die man met kleur, licht, scherptediepte, camera-standpunten, close-up’s en geluid kan maken. De film is in HD kwaliteit. Ge kunt hem best in full screen modus bekijken. Als uw verbinding te traag is, pauzeer de opname, ga een kop koffie halen terwijl de film verder geladen wordt en geniet daarna van uw koffie en de film als je weer op play drukt.

A day at the races: Canon 7D with Cooke PL primes from Philip Bloom on Vimeo.

Als ge dit bekeken hebt bekruipt u misschien ook het gevoel van wat zijn wij toch nog maar “amateurkes”. Maar anderzijds ook het gevoel dat we nog lang niet het einde van onze hobby bereikt hebben.

Als je meer wil weten en zien over Philip Bloom surf dan voor een overzicht van Philip Bloom’s werk naar www.vimeo.com/philipbloom.

Een reactie achterlaten