De beste video camera’s: status medio 2010

De bovenstaande grafieken zijn een analyse van de “Bestenliste HD Camcorder” van het Duitse tijdschrift VideoAktiv, die ik al vaker als informatiebron heb gebruikt. Deze lijsten vind men terug in hun tijdschriften, maar men kan ze ook gratis downloaden van hun website www.videoaktiv.de.

In deze lijsten staan trouwens niet alleen video camera’s ingedeeld naar verschillende categorieën maar ook tal van andere onderwerpen zoals statieven, montage software enz.

Voor deze analyse heb ik de periode van begin 2009 tot medio 2010 vergeleken. Ik heb de top 30 HD camera’s van elke periode naast elkaar gezet en geteld hoeveel modellen van elke camera producent er in de lijst voorkomen. De filosofie hierachter is: Als er van een leverancier veel modellen in de top 30 voorkomen dan getuigt dit van een goede kwaliteit en bekwaamheid.

In de bovenste cirkeldiagrammen kun je zien hoe de top30-taart verdeeld is per leverancier. Daaronder kun je in detail zien hoeveel modellen per leverancier in de top 10, 20 of 30 stonden. Sanyo en Samsung staan op nul, maar in de tussenliggende periode hebben ze ook in de top 30 gestaan. Sanyo met 3 camera’s en Samsung met 2.

Wat leren we hieruit:

 1. Panasonic heeft een geweldige sprong voorwaarts gemaakt samen met Sony vullen ze de top10 van de HD camera’s. Maar liefst 12 van de 30 camera’s zijn Panasonic modellen. Sony en Panasonic  zijn ook de ontwikkelaars van het nu meest populaire video formaat AVCHD. Die samenwerking heeft Panasonic blijkbaar geen windeieren gelegd.
 2. Canon heeft de overstap naar HD-camera’s gemist. Terwijl ze, begin 2009, nog met 13 camera’s Sony achter zich lieten, zijn ze nu naar 8 topmodellen terug gevallen. Ze hebben zelfs geen enkele camera meer in de top 10. Bij de prof-camera’s heeft Canon ook niets meer te bieden. Pas deze zomer zou Canon 2 bandloze prof-modellen introduceren, die,  met een eigen variant van het mpeg2 formaat zullen opnemen. Maar als ge het vergelijk met wat de concurrentie Sony en Panasonic op stapel heeft staan zullen ze hiermee ook geen hoge bomen scheren. Panasonic introduceert o.a. voor het eerst een 4/3 “ CMOS sensor (Canon 3x 1/3” CMOS) en Sony komt met zijn PMW-350 2/3” sensor meteen aan de top van de professionele Camera lijst. Hoe groter de sensor hoe groter de lichtgevoeligheid en hoe beter opnames bij slechte lichtomstandigheden. Dit is geen gering pluspunt niet alleen bij prof-camera’s.. Echte concurrentie voor Sony en Panasonic zijn de eigenaardig genoeg de Canon DSLR-foto apparaten (vooral de 5D en 7D) die fantastische video mogelijkheden bieden. Er is een ware cult ontstaan rond deze camera’s en dat niet alleen in de professionele video (zie ook het artikel over P. Bloom op deze site).
 3. Sony heeft concurrent Canon van zich af weten te schudden maar heeft er met Panasonic een geduchte tegenstander bij gekregen. Met nog maar 8 camera’s in de top 30 (waarvan er 5 in de top 10 staan) zijn ze hun toppositie in de consumentenmarkt kwijt gespeeld. In de professionele sector evenwel staan ze met kop en schouder aan de absolute top. Van de top 10 prof-camera’s zijn er 8 waar het merk Sony op staat. Misschien is dit ook een bewuste keuze want de consumenten markt voor HD-camera’s is moordend. Ik tel grofweg meer dan 50 camera’s in de prijsklasse tussen 200 – 1.000 euro die de afgelopen 10 maanden hun weg naar een klant aan het zoeken zijn.
 4. JVC heeft zich weten te handhaven in de top 30. Blikvanger bij JVC zijn de camera’s met een 30x optische zoom. Dit maakt deze camera’s bijzonder aantrekkelijk voor de natuur filmers onder ons. Geen enkele aanbieder doet het op dit punt beter.
 5. Zijn al de andere aanbieders nu dan waardeloos? Neen, zeker niet.
  1. De testen zoals die door VideoAktiv uitgevoerd worden zijn zeer gesofisticeerd. Men kan zich terecht de vraag stellen of wij simpele zielen het verschil in beeldkwaliteit kunnen zien tussen bijv. een top30- en een top10-camera.
  2. Alle camera’s hebben hun specifieke eigenschappen. Voor de ene is een camera te klein voor de andere kan hij niet klein genoeg zijn. Vele videofilmers kopen een camera met een speciaal doel. Een sportliefhebber zal bijv. de super slow motion van Samsung niet willen missen. Een duiker wil liefst een camera die het best in een waterdichte behuizing past enz.
  3. Tot slot waar dient de uiteindelijke film voor. Gaat men meedoen aan filmwedstrijden? Zijn het voornamelijk vakantiereizen op DVD? Moeten het filmpjes voor op You Tube zijn?

Wat ook uw uiteindelijke keuze zal zijn, bepaal eerst waarvoor je een camera wilt gebruiken. Maak een top 3 van je wensen en ga dan pas op zoek naar een camera. Dit artikel heeft tot doel een informatie te geven van hoe “Videoland” er vandaag uitziet zodat ge met uw persoonlijke top3 wensenlijst gemakkelijker de weg vindt.

Een reactie achterlaten