De opmars van HD-camera’s is niet meer te stuiten

Panasonic Sd 707 EG, de beste camera in de middenklasse (tot € 1.000,-) resolutie 3 x 2.530.000 pixels, SDHC-geheugenkaart (Bron VideoAktiv jun/jul 2010)

De opmars van HD-camera’s komt in 2010 op kruissnelheid. Tussen eind 2009 en medio 2010 zijn er 13 nieuwe SD Camera’s voorgesteld. Daar tegenover zijn in dezelfde periode een 50 tal nieuwe HD camera’s geïntroduceerd. De resolutie is toegenomen van 800.000 pixels (SD of DV) naar gemiddeld 5.000.000 pixels (HD). Zelfs bij de instap-modellen ligt de lat al op meer dan 2,000,000 pixels. Er zijn camera’s van minder dan 200 euro met 5 mega pixels!

Maar niet alleen de resolutie, ook de techniek evolueert zeer snel. Begin 2009 stonden in de top 30 beste HD camera’s nog 16 camera’s met HDV systeem (op miniDV-cassettes) 1 jaar later zijn dit nog maar welgeteld 2. AVCHD is nu het populairste videoformaat geworden. In de laatste bestenlijst voor niet-professionele camera’s van VideoAktiv werken 29 van de 30 topcamera’s met dit formaat.

Het opname medium bij uitstek is de SDHC geheugenkaart geworden, harde schijven worden steeds minder ingezet en DVD is helemaal van het toneel verdwenen. Zelfs bij de standaard definitie (800.000 pixels) wordt bij praktisch alle nieuwe camera’s de geheugenkaart ingezet soms gecombineerd met een harde schijf.

Ook de CCD is als opname sensor aan het verdwijnen. Meer dan 95% van de nieuwe camera’s is uitgerust met een of drie CMOS sensors.

Bij de professionele camera’s loopt de overgang trager. De investeringen in camera’s en de hele bijhorende uitrusting zijn immers zeer hoog en zullen bijgevolg niet zo snel afgeschreven worden. . Wat de videoformaten betreft biedt alleen Panasonic prof-camera’s met AVCHD formaat aan. Alle andere aanbieders zoals Sony, Canon en JVC bieden camera’s aan met wat men veredelde MPEG-2 formaten zou kunnen noemen (HDV en XDCAM EX). DVCPRO HD is een verhaal apart: het is een verdere ontwikkeling van de DV standaard (mjpeg) en wordt nog op band opgenomen. De reden voor het bestaan van deze formaten ligt waarschijnlijk aan het feit dat het AVCHD-formaat veel meer rekenkracht vereist op de montage computers en die zal men ook niet zo snel vervangen. Bovendien zijn mjpeg en MPEG-2 al veel langer op de markt. In de prof- wereld is de bereidheid om risico’s te nemen door over te schakelen op iets nieuws veel lager als in de consumenten markt.

Een reactie achterlaten