Wordt 2010 het einde van DV op consumenten camera’s?

In 1995 begon het digitale video (DV) tijdperk. In de DV standaard worden alle 25 beelden/sec nog opgenomen net zoals bij analoge opnames. Alleen wordt ieder beeld gedigitaliseerd in het jpeg formaat zoals dat ook al voor digitale fotocamera’s gebruikt werd en wordt.

Als opname medium kon alleen de mini-DV cassette de hoge datastroom (tot 25 Megabit/sec) aan. De miniDV band was 15 jaar het belangrijkste opnamemedium. Dit jaar 2010 hebben praktisch alle nieuwe niet-professionele camera’s een geheugenkaart en/of harde schijf als opname medium. Aangezien geheugenkaarten, DVD’s en harde schijven slechts een datastroom van 3 tot 9 Megabit/sec aankunnen moest de DV datastroom gecomprimeerd worden. Het gecomprimeerde DV formaat wordt ook SD-formaat genoemd. SD staat dan voor “Standard Definition” (576×720 pixels) wat de normale PAL – TV resolutie is. Niet te verwarren met “Secure Digital Card” wat gebruikt wordt voor het populairste geheugenkaart model.

Meestal wordt MPEG-2 als compressie techniek toegepast. Dit is hetzelfde formaat als wat er al lang voor DVD toegepast wordt. Inmiddels is er door de opkomst van hoge definitie ook het MP4 formaat (o.a. voor AVCHD) dat ook voor SD toegepast wordt (bijv Panasonic camcorders).

Bij professionele camera’s wordt miniDV-band nog toegepast maar ook daar zal het alleen maar een kwestie van tijd zijn voordat de eens zo populaire cassette verdwijnt.

Een reactie achterlaten