Filmmuziek zoeken en vinden

De meeste amateur videofilmers gaan voor achtergrond muziek bij hun films op zoek in hun eigen CD verzameling of in de discotheek en soms ook op internet muziektitels opzoeken via dubieuze websites. Los van het feit dat je hiermee in conflict kan raken met de wet op auteursrechten (zie voor de Belgische wetgeving wat SABAM hierover schrijft in dit artikel), zijn commerciële nummers  filmtechnisch vaak niet de beste keuze voor uw film.

Nadelen van commerciële muziek:

  • Vooral als de titel een hit is geweest op radio en TV, zal de aandacht voor de inhoud van de film hierdoor afgeleid worden. Dit is vooral het geval als er ook in gezongen wordt.
  • Dikwijls is het ritme en de sfeer niet aangepast voor uw film. Kijk maar eens naar de trailers die voor deze muziek gemaakt worden. Zo zal je zelden een vakantiefilm, reisfilm of verjaardag feestje in beeld brengen.
  • Ook de lengte van de muziek past zelden bij de lengte van uw film. Soms moet je bij de montage van de film concessies doen door scenes in te korten of te verlengen.

Beter is het op zoek te gaan op websites die rechtenvrije muziek (Library Music) aan bieden. Hier zijn duizenden titels beschikbaar, die gecatalogiseerd zijn naar bijvoorbeeld:

  • Sfeer: romantisch, dramatisch, spanning, actie …
  • Oorsprong: Azië Afrika, Amerika …
  • Muziekinstrumenten: saxefoon, viool, gitaar …
  • Tempo: Easy, action, new beat …
  • Stylen: Jaren 20, jaren 50, jaren 80 …
  • enz.

Met wat gericht zoekwerk vind je een titel die bij uw film past. Bovendien kun je meestal van die titel versies vinden met verschillende lengtes gaande van een paar seconden tot een aantal minuten. Deze muziek is rechtenvrij maar dikwijls vraagt de auteur wel een bronvermelding (titel en auteurs naam) in de intro of de aftiteling van de film.

Er zijn veel sites te vinden als ge met “library music” googled. Dikwijls moet men zich registreren of zijn niet alle titels gratis. Hieronder zijn mijn twee favoriete websites die Liberary music aanbieden. Vooral Hibou vind ik gebruiksvriendelijk.

Een reactie achterlaten