Zoomen met digitale camera’s

 

We hebben lang moeten wachten bij de digitale camera’s, maar nu zijn ze er, de camera’s met een krachtigere zoomlens. Ik bedoel hier natuurlijk de optische zoom met lenzen en niet de digitale zoom. Veel video amateurs hebben hier behoefte aan. Vooral diegene die zich met natuur-filmen bezig houden. Ik heb een aantal recente camera’s op  internet opgezocht, hieronder staan de interessantste die ik gevonden heb.De gegevens zijn gebaseerd op de testresultaten van VideoAktiv. Dit Duitse tijdschrift staat bekend voor zijn uitgebreide testen. Het zijn allemaal full HD camera’s die een beoordeling GOED of  ZEER GOED bekomen hebben. 

1. Panasonic HDC-HS 80 EG 

ZOOMFACTOR: 37x

Deze camera heeft de sterkste zoom. Bovendien beschikt hij over een goede beeldstabilisatie. Het opname medium is een interne harde schijf en SDXC kaart. Hij scoort minder goed op scherpte en lowlight.De camera heeft geen zoeker dat kan lastig zijn bij veel zonlicht. Er is ook geen aansluiting voor een externe microfoon.
Prijsindicatie: € 600.-


2. Sony HDR-PJ 10 E

ZOOMFACTOR: 30x

Zoals voor de meeste camera’s in deze prijsklasse is er geen aparte zoeker meer voorzien. Men moet het dus met de display doen. De camera heeft wel een aansluiting voor een externe microfoon. Het opname medium is een intern vast geheugen en een SDXC Memory stick Duo. Opmerkelijk is dat de camera van een ingebouwde projectoris voorzien. De camera kan ook in de 50p modus opnemen (cinema modus genoemd). Prijsindicatie: € 650.-.

 

3. Sony HDR-XR 160 E

ZOOMFACTOR: 30x
Het grootste verschil met de vorige Sony is dat deze camera een harde schijf van 160 GB heeft. Ook hier kan men opnemen op  een Memory Stick Duo met SDXC. Deze camera heeft geen ingebouwde projector. Gegevens kunnen ook zo

nder PC op een externe HD gearchiveerd worden. Net zoals bij het vorige model is er wat beeldruis zichtbaar. 
Prijsindicatie: € 650.-.

 

4. JVC GZ-HD 620 E

ZOOMFACTOR: 30x
Het opname medium is een interne harde schijf van 120 GB. Daarnaast kan een microSDHC kaart gebruikt worden. Ook bij deze camera archiveren mogelijk zonder PC (handig als ge op reis zijt). De camera heeft geen zoeker noch een externe microfoon aansluiting. Volgens de testers van VideoAktiv heeft de camera een zeer goeder lowlight kwaliteit. Prijsindicatie: € 600,-

 

5. Panasonic HDC-SD 99 EG

ZOOMFACTOR: 21x
De zoom is een stuk lichter als de vorige camera’s maar toch nog bruikbaar. Optioneel kan er een 3D lens toegepast worden. De lens heeft een goede breedhoek. Ook met deze camera zijn 50p opnames mogelijk. Als opname medium wordt een SDXC-kaart toegepast. 

Prijsindicatie: € 550,-.

 

6. CANON Legria HF R 28

ZOOMFACTOR: 20x.
Ook hier is de zoom een stuk lager dan bij de eerste camera’s in dit overzicht. Er wordt opgenomen op een intern vast geheugen. Daarnast zijn er 2 kaartslots voor de SDXC- kaart. Het beeld vertoont een zeer goede scherpte. Ook hier zoek je een zoeker en een microfoon aansluiting tevergeefs. De beeldstabilisatie is iets onzeker. Prijsindicatie: € 500.

 

7. Sony HDR-TD 10 E

ZOOMFACTOR: 17x

De zoomfactor bij deze camera is laag maar anderzijds is de camera kwalitatief de beste uit deze rij. Opgenomen wordt op een vast intern geheugen van 64 GB. Dit lijkt weinig maar als ge rekent dat ge per gigabyte ongeveer 5 min film kunt opnemen dan passen er ca 5h film op. Vast geheugen is supersnel en daarmee uitermate geschikt voor video opnames. Het is maar een kwestie van tijd dat alle harde schijven uit camera’s door vast geheugen vervangen wordt. Alhoewel bij de duurdere camera’s meestal standaard een zoeker en microfoon aansluiting aanwezig is , ontbreekt hier de zoeker! Verder kan de camera in slowmotion opnemen. De beeldkwaliteit is onberispelijk.

Prijsindicatie: € 1.600,-

 

 


Een reactie achterlaten