3D TV hoe werkt dat?

3 Dingen heeft men nodig om thuis van 3D te kunnen genieten.

 

 • Een beeldscherm of beamer die geschikt is voor 3D weergave.
 • Een 3D Blu-ray Speler (of 3D TV ontvangst)
 • Een 3D bril

Men kan 3D ook in beperkte mate via de PC bekijken. Op YouTube staan een hele resem 3D filmpjes en experimenten. Maar ook dan heeft men een 3D bril nodig om ze te kunnen bekijken.

Hoe functioneert 3D eigenlijk?

3D Functie schets

 

Omdat wij mensen de wereld met twee ogen bekijken, kunnen onze hersenen de twee beelden die ze van onze ogen ontvangen in een ruimtelijk beeld omzetten. Hierdoor onderscheiden we objecten die dichtbij staan van objecten die verderaf staan.

Elk oog ziet een object uit een iets andere hoek omdat onze ogen een tiental cm uit elkaar staan. Dat kleine verschil in kijkhoek is voldoende voor onze hersens om een ruimtelijk beeld samen te stellen.

 

Dus om een omgeving in 3D te kunnen zien hebben we 2 beelden nodig van dezelfde omgeving. Een beeld voor het linker oog en een beeld voor het rechter oog. Onze hersens doen de rest.

 

Er zijn drie 3D-technieken die dit principe toepassen.

 

 1. Het anaglyphisch principe
  Bij deze techniek wordt elk beeld met een andere kleur (groen en rood) ingekleurd. De bril heeft dezelfde gekleurde glazen. Als men het naar het geprojecteerde beeld kijkt met deze bril dan ziet het linkse oog de groen gekleurde delen niet en het rechteroog ziet de rood gekleurde delen niet. Ieder oog ziet dus een ander beeld en zo krijger de kijker een 3D indruk.
  Voordeel:zeer goedkope techniek en brillen.Nadeel: matige tot slechte beeldkwaliteit.
  Voorbeelden hiervan kan men op internet vinden en bekijken.
 2. Het polarisatie principe
  Bij deze techniek wordt elk beeld met een verschillend gepolariseerd licht geprojecteerd. De bril is van verschillend gepolariseerde glazen voorzien. Elk glas zal alleen het licht zien dat in dezelfde richting is gepolariseerd. Bijv. het linkeroog ziet de horizontaal gepolariseerde beelden en het rechts oog ziet alleen de verticaal gepolariseerde beelden. Bij deze techniek worden de beelden in lijnen geprojecteerd. Hierbij worden de even lijnen bijv. horizontaal gepolariseerd en oneven lijnen verticaal.
  Voordeel: Goedkope brillen,
  Nadeel: Slechtere beeldkwaliteit omdat de beeldresolutie gehalveerd moet worden. Zeer dure en complexe beeldscherm constructie.
 3. De shutter technieken

  Bij deze techniek worden de beelden voor het linkse en rechtse oog achter elkaar geprojecteerd. Als het beeld voor bijv. het linkeroog verschijnt wordt het glas van de bril voor het rechter oog gedimd en omgekeerd als het beeld voor het rechteroog verschijnt wordt het glas van het linkeroog donker. Dit herhaalt zich met een frekwentie van 50Hz bij een beeldfrekwentie van 100Hz en 100.Hz bij een scherm van 200Hz. Niet alle TV’s kunnen 3D weergeven.
  De beeldfrekwentie moet minstens 100Hz zijn en er moet een zender aanwezig zijn die de brillen aanstuurt.
  Voordeel: Het beste beeld bij volle resolutie
  Nadeel: Dure brillen zijn noodzakelijk.

 

WAARSCHUWING

Sommige mensen krijgen hoofdpijn over worden misselijk bij het bekijken van 3D beelden. Anderen hebben een oogafwijking en kunnen 3D gewoon niet zien. Volgens sommige bronnen schat men dat zo’n 1 op 5 mensen hier last van hebben. Alvorens een 3D toestel te kopen is het raadzaam om na te gaan of ge geen problemen hebt bij het langer kijken naar 3D beelden.

 Nog meer 3D

Na Panasonic vorig jaar zijn er inmiddels verschillende videocamera’s beschikbaar om zelf 3D films op te nemen. Ook hebben alle grote merken van montage-software een versie beschikbaar waarmee 3D films gemonteerd kunnen worden. Hierover meer in een volgend artikel.

Een reactie achterlaten