Welk HDTV-toestel kiezen, LCD, LED of toch PLASMA ?

LCD TVSinds sept 2009 is het al geleden dat ik nog een artikel geschreven heb over de status bij TV-toestellen. Zoals de ontwikkeling in medialand tegenwoordig gaat wordt het hoog tijd om hier nog eens op terug te komen.

Zoals toen te verwachten was heeft de LED TV de markt ongeveer compleet veroverd. De standaard LCD met een CCFL achtergrond verlichting is praktisch volledig uit de markt verdwenen. CCFL is een soort TL lamp of buislamp. De plasma TV die enkel bij de grotere beeldschermen (vanaf ca 40” of 1 m) heeft als home cinema nog altijd aanhang bij de echte filmliefhebbers. Vooral de grote afmetingen en de zeer hoge contrast ratio van de plasma schermen benadert het best het cinema-gevoel bij het bekijken van speelfilms. Contrast ratio is de verhouding tussen hagelwit wit en diep zwart.

 

Alhoewel de contrast ratio van LED TV’s sterk verbetert is hebben ze hun succes vooral te danken aan het lager stroomverbruik en de veel langere levensduur van LED achtergrond verlichting . Ik heb dit verbruik nog eens op een rijtje gezet. Van elke type toestel heb ik de top 10 genomen uit het meest recente overzicht van Testaankoop. Voor elk type heb ik vervolgens het gemiddelde stroomverbruik bepaald .

 

Type scherm

LED LCD

CCFL LCD

PLASMA

Tijdens werking

89,2 W

130,7 W

175,6 W

Stand by

0,062 W

0,19 W

0,29 W

Jaarverbruik

130,4 kWh

192 kWh

258,8 kWh

Kosten per jaar

€ 23,40

€ 34,56

€ 46,58

 

Bij de LED schermen zijn er twee types:

  • De edge-LED
  • en de full-LED.

De meest voorkomende is de edge-LED. Bij dit scherm bevindt zich de LED verlichting aan de randen van het scherm. Door een ingenieus reflectie vlak slaagt men erin het licht gelijkmatig over het hele oppervlak te verdelen. Doordat de LED’s zich aan de zijkanten van het scherm bevinden kan men deze schermen zeer dun maken.

Bij de full-LED is de gehele achterwand van LED’s voorzien. Het grootste voordeel van deze schermen is dat men deze LED’s afzonderlijk kan dimmen. In het gedeelte van het beeld waar er een donkere achtergrond is worden ook de achtergrond LED’s gedimd. Dit wordt ook dynamic backlight of dynamisch contrast genoemd. Met deze techniek verkrijgt men een veel betere contrast ratio waardoor ze kunnen concurreren met de Plasma schermen. Door de volledige LED backlight zijn deze full LED TV’s dikker dan hun edge-LED broertjes maar of dit een nadeel is waag ik te betwijfelen.

 

Smart-tv

Praktisch alle nieuwe TV’s ondersteunen inmiddels Full HD (1920 x 1080 pixels). Bij steeds meer TV’s worden er PC-functies toegevoegd, zoals internet, WIFI of netwerk aansluiting, en USB ingangen. Meestal kan men ook direct een PC aansluiten. Er is een duidelijk een trend om van de TV ook een PC te maken dit wordt in de publiciteit Smart-tv of ook wel Social-tv genoemd, refererend naar Twitter, Facebook en Skype mogelijkheden.

 

 

3D-TV

Ook een duidelijke trend is de opkomst van 3D TV. Men kan er in geen enkele showroom meer naast kijken. Over 3D TV zal er nog een afzonderlijke artikel verschijnen op deze website.

 

 

Wat is nu de beste keuze?

Het is duidelijk dat men nu best voor een LED TV kiest. Voor de meeste gebruikers zal een TV met edge-LED ruimschoots voldoen. Voor de filmliefhebbers maar ook voor de Discovery en National Geographic kijkers zal een full LED de betere keuze zijn. Hiermee wil ik niet zeggen dat een PLASMA kwalitatief slechter is maar het hoger stroomverbruik en de kortere levensduur zijn in deze tijden toch belangrijke minpunten.

 

Het ziet er naar uit dat, ondanks al dit moois, we dit jaar het begin van het einde van de LCD – TV’s zullen meemaken. AMOLED of kortweg OLED is een nieuwe techniek die zowel LCD schermen, met of zonder LED en de PLASMA-schermen zal vervangen. Dit jaar zullen de eerste TV’s met OLED schermen op de markt komen. LG, Sony, Panasonic, en nog andere grote merken zijn hiermee bezig. De prijzen zijn nog veel te hoog maar dat is altijd zo bij de introductie van een nieuwe techniek. Over deze techniek zal binnenkort ook een artikel op deze website verschijnen.

Een reactie achterlaten