Super8 cinéfilm met geluid digitaliseren

 1. Inleiding:

  Als men probeert om super8 ciné film te kopiëren door de beelden rechtstreeks van een projectiescherm met een digitale videocamera te filmen dan is de kwaliteit van de opgenomen film zeer teleurstellend. Bekijk het bovenstaand filmpje waarin het beeld in 2 delen is opgesplitst. Hierin is hetzelfde super8 filmpje op twee manieren opgenomen:
  In het linkerdeel ziet u het filmpje afgespeeld met de standaard instelling van 18 beelden per seconden op een projectiescherm en opgenomen met een digitale videocamera.
  In het rechterdeel is het filmpje met dezelfde projector op een HAMA Telescreen opgenomen met 16,67 beelden per seconden. met dezelfde camera.
  De afspeelsnelheid is tijdens de montage zodanig aangepast zodat de beelden links en rechts maximaal synchroon lopen.Hoe ik van het rechter beeld naar het linker beeld ben geraakt dat wil ik in wat volgt uitleggen.
 2. Wat zijn de problemen bij het digitaliseren

  1. Flikkeringen in het beeld:
   Het grootste probleem is het flikkeren van het beeld. De oorzaak ligt in het verschil tussen de beeldfrekwentie van de cinéfilm en de videocamera. In veruit de meeste gevallen is Super8 opgenomen met 18 beelden per seconde terwijl de videocamera opneemt met 25 beelden per seconden (= 50 half beelden). Via internet heb ik achterhaald dat men de projector op 16,666 beelden per seconden moet instellen om de beelden synchroon te laten lopen met de camera. Hoe ik de projector op 16,67 bldn/sec heb ingesteld kun je in de pdf in bijlage lezen.
  2. Helderheid en scherpte van het beeld.

   hama telesceen

   Voor een betere helderheid en scherpte heb ik HAMA Telescreen gekozen. Bij dit systeem wordt het beeld via een spiegel op een matglas geprojecteerd. Het originele matglas van de telescreen heb ik vervangen door een speciaal type. Tussen twee glasplaten bevindt zich een paraffine laag. Deze paraffine laag heeft een zeer fijne structuur zodat er praktisch geen korrel te zien is in het opgenomen beeld. De camera kijkt dus door het matglas en de spiegel eigenlijk in het licht van de projector. Dat komt de helderheid van de opname ten goede. Niet alleen te helderheid maar ook de scherpte van het beeld kan perfect ingesteld worden. Met de camera op ongeveer 1 m afstand van de telescreen zoomt men zodanig in dat het volledige beeld wordt opgenomen. Tot slot wordt de camera scherp gesteld op het beeld van de telescreen.

  3. Strepen en stofdraden door het beeld
   Als een cinéfilm ooit veel is afgespeeld dan ziet men verticale “draden” door het beeld bovendien wordt een film statisch geladen door de wrijving waardoor hij gemakkelijk stof vangt die zich verzamelt en in het beeldframe blijft hangen. Daarom is het goed de film voor het afspelen te reinigen best met een antistatische doek. Goede professionele kopieer bedrijven gebruiken een vloeistof die als een dun laagje op de film achterblijft. Dit zou in staat zijn om de draden enigszins te verdoezelen.
  4. De Hotspot

   hotspot

   Het centrum van het beeld is meestal te helder terwijl het beeld aan de hoekpunten veel donkerder wordt. Dit verschijnsel wordt hotspot genoemd. Zie afbeelding hiernaast.
   Het linker beeld heb ik vroeger met mijn oude projector (Revuelux) gemaakt. Hiermee had ik meer last van de hotspot.

   Heurtier projector

   De Heurtier projector die ik (2de hands) gekocht heb, vertoont dit minder en bovendien komen de kleuren veel beter tot hun recht. Zie afbeelding hiernaast. Heurtier stond bekend voor zijn kwaliteit, op internet wordt hij weleens de Audi onder de projectors genoemd. Niet alleen het beeld maar ook het geluid en het automatische inladen van de film zijn voortreffelijk bij deze projector.

  5. Aanpassingen aan de filmprojector.
   Dit kan vermoedelijk bij iedere projector met een elektronische toerental regeling. Hier als voorbeeld met mijn Heurtier filmprojector.
   Om flikkeren door verschil in synchronisatie tussen 18 bldn/sec (super8) en 25 bldn/sec ( PAL video) te voorkomen moet de projector op een snelheid van 16,666 bldn/sec ingesteld worden.

   Heurtier projector

   Hiervoor heb ik de originele snelheid van 24 bldn/sec op de projector aangepast en ingesteld op 16,666 bldn/sec. Daarvoor heb ik de potentiometer voor 24 bldn/s, die in de kring van het elektronische toerental regeling zit, zover teruggedraaid totdat het beeld van de videocamera stabiel was op de aangesloten laptop en niet meer flikkerde.
   De instelling voor 18 bldn/sec heb ik niet gewijzigd zodat hiermee nog de originele film op een projectiescherm kan afgespeeld worden.

LET OP:

Enkel als de projector op bedrijfstemperatuur is (ca 20 min laten draaien ) zal het toerental constant blijven.

 1. Geluid bij 16,67 bldn/s
  Bij de lagere beeldfrekwentie is het geluid natuurlijk ook in frekwentie verlaagd. Dit wordt gecorrigeerd bij de montage van de film. Dan moet de afspeelsnelheid verhoogd worden naar de originele 18 bldn/sec. Hierdoor zal het geluid ook weer normaal klinken. De afspeelsnelheid moet tijdens de montage 8% verhoogd worden.
 2. Projectielamp:
  In de projector zit de standaard lamp en de projector wordt op (de aangepaste 24 bldn/s) dus 16,67 bldn/s gezet. Minstens 25 min laten warm draaien. Alleen bij bedrijfstemperatuur blijft de snelheid constant.
  Afstand tussen projector lens en Hama frame op 25 cm instellen.
  Met de zoom van de projector het beeld op maximum grootte regelen voor de HAMA spiegelreflector. Vervolgens moet het beeld van de projector scherp gesteld worden op het HAMA scherm.
 3. Instellingen op de Camera (Canon HV20):
  Omdat de super8 film een 4:3 formaat heeft heb ik de camera op SD formaat ingesteld omdat in het HD-formaat altijd in 16:9 opgenomen wordt. De camera wordt op ca 1,0 m van het Hama scherm geplaatst.
  De camera wordt op de manuele stand gezet (instelling P bij de Canon HV20)
  Sluitertijd:
  Stand “Sluitertijd prioriteit” = Tv kiezen en de sluitertijd op 50 bldn/sec instellen. Bij deze instelling wordt de sluitertijd constant gehouden.
  Belichting:
  Diafragma op +/- 0 instellen eventueel iets aanpassen aan het beeld tijdens opname.
  Witbalans:  Tungsten (Kunstlicht)
 4. Geluid aansluiting:
  Sluit de audio out van de projector aan op de externe microfoon aansluiting van de camera.

  Geuid aansluiting

 5. Aansluiten van een laptop.
  De beeldkwaliteit van de opname kan het beste op een aangesloten laptop of PC beoordeeld worden. De kleine display van de camera geeft steeds een kleinere beelduitsnede dan de werkelijke opname. Op de laptop ziet men het werkelijke beeld.Om zeker te zijn dat het opgenomen beeld overeenstemt met het geprojecteerde beeld moet men een laptop met een firewire kabel aansluiten op de camera. Op de laptop start men dan een video capture software. Ik heb hiervoor Magix Video de Luxe gebruikt.
 6. Opstelling.
  De camera op een statief plaatsen en de afstand tussen camera lens en matglas Hama spiegelreflector moet ca 100 cm zijn. Tussen de projector en het Hama Telescreen bedraagt de afstand ca 25cm. Lijn de projector en het telescreen goed op elkaar goed uit.

  opstelling

TIP:
Plak een blaadje met tekst op het matglas en stel hierop met de hand de camera scherp. Stel daarna met de zoomlens van de camera de beeldgrootte in op het geprojecteerde beeld.

 

Een reactie achterlaten