Aandacht voor het geluid bij Video opnames:

koptelefoon

Meestal wordt er bij video opnames, veel aandacht geschonken aan het beeld. Het geluid komt er immers vanzelf bij via de ingebouwde microfoon van de camera. Onterecht want een film bestaat nu eenmaal uit beeld en geluid. Ten laatste bij de montage wordt men dan met slechte geluidsopnames geconfronteerd. Telaat zoals ikzelf al meermaals heb moeten ervaren. Daarom gaan we ons in dit artikel eens wat verdiepen in deze 2de helft van een videofilm: Het geluid.

 1. De ingebouwde microfoon

Iedere camera heeft een ingebouwde microfoon. Maar net zoals men weleens een extra objectief nodig heeft omdat het standaard objectief niet voldoet voor de gewenste opname heeft men ook een extra microfoon nodig. Maar voor we naar de extra microfoon gaan is het goed om eens naar de mogelijkheden van de ingebouwde microfoon te kijken. Raadpleeg hiervoor nog eens de handleiding van uw camera.

Automatische volume regeling is zeer onnatuurlijk

Standaard wordt het audioniveau bij een camera automatisch geregeld. Dat is in feite zeer onnatuurlijk. Onze oren die bijvoorbeeld een grasmaaier ergens in de verte horen zullen die ook in de verte blijven horen wanneer er in de scène een stilte ontstaat. Niet zo bij de camera-microfoon, die zal dezelfde grasmaaier in de verte als de belangrijkste geluidsbron ervaren en dan ook versterken zodat dat de grasmaaier plots een hoofdrol krijgt in jouw opname. Erg vervelend is dat en het kost je in de montage extra moeite om die grasmaaier weer een bijrol te geven.

 

Bij de meeste camera’s kun je het geluid op manuele modus zetten. Het is aanbevolen dit in de volgende situaties te doen:

  • Opnames van een speech of toneelopvoering of overal waar de inhoud van hetgeen gezegd wordt belangrijk is.
  • Opnames van muziek evenementen.
  • Natuuropnames.
  • Egenlijk overal waar het geluid een hoofdrol speelt
 • Als het geluid in manuele modus gezet wordt, kun je het audioniveau met de hulp van een audioniveau indicator die men in de display zichtbaar kan maken controleren. Bestudeer de manual van uw camera voor dit punt. Nog beter dan de audioniveau indicator, is het aansluiten van een koptelefoon en hiermee het geluid beoordelen.

 

 1. Externe microfoon:
  1. Soorten microfoons
   Er zijn meerdere technieken die voor microfoons gebruikt worden. We beperken ons hier voor de 2 belangrijkste die voor video opnames gebruikt worden:

   1. De dynamische microfoons

    sennheiser dynamisch

    Het principe is een minuscuul electrisch spoeltje more infodat in een magneet veld bewogen wordt door de drukgolven van het geluid. Dit levert zeer kleine electrische spanningen op die geregistreerd kunnen worden.

   2. De condensator microfoons
    Door de druk van geluidsgolven wordt de afstand tussen 1 losse en een vaste elektrode gevarieerd. Dit veroozaakt capaciteitsvariaties die geregistreerd worden. Deze microfoon moet met een batterij gevoed worden.
  2. Richtingskarakteristieken
   Veel belangrijker voor video opnames is deze parameter. Er zijn microfoons die geluid uit alle richtingen kunnen registreren tot andere die slechts uit één specifieke richting geluid registreren.

   1. Omnidirectioneel: Ontvangen geluid uit alle richtingingen.
   2. Uni-directioneel: Vooral geschikt voor het geluid aan de voorzijde terwijl de zijkanten veel minder gevoeliig zijn . Deze microfoons zijn geschikt voor interviews of commentaar microfoons zoals ze vaak in nieuwsjournaals te zien zijn. De meeste gebruikte vorm is de cardioid microfoon.

    cardioid diagram

    Zo genoemd omdat zijn gevoeligheids patroon een hartvorm heeft. Meestal hebben deze microfoons een bolvormige schuimrubber windbescherming.

   3. Richt microfoons of Shotgun: deze microfoon herkent men aan zijn buisvormige vorm. Hij neemt enkel het geluid op uit de richting waar hij naartoe wijst. Geluid komend van de zijkanten of de achterzijde wordt nauwelijks geregistreerd. Deze microfoons worden zeer veel toegepast bij films of live video buitenopnames waarbij geen microfoons zichtbaar mogen zijn.

    boompole

    Deze microfoons worden dan toegepast op een lange stok (boompole) met een harige windbescherming Deadcat (dode kat) genoemd of een schuimrubberen bescherming.

 2. Special uitvoeringen:
  De meeste microfoons worden met een draad verbonden met een camera of een recorder. Als er meerdere microfoons ingezet worden, dan wordt er ook een geluidsmixer gebruikt.
  Er bestaan ook draadloze microfoons, uitgerust met een zender en een losse ontvanger die met een camera, geluidmixer of recorder verbonden wordt. Een speciale soort draadloze microfoons zijn de headset of dasspeld uitvoeringen.
  Tot slot zijn er ook microfoons met een recorder die volledig onafhankelijk kunnen ingezet worden. Het geluid wordt dan op een geheugenkaartje geschreven die met een PC uitgelezen kunnen worden.
  Ook bij het gebruik van een externe microfoon die men op de camera aansluit moet het geluidsniveau in de camera gecontroleerd worden. Het gebruik van een koptelefoon op de camera is tenzeerste aangeraden.
  Bij proffesionele opnames wordt vanwege het belang van het geluid meestal een afzonderlijke geluidsman ingezet. Zo kan de cameraman zich vooral concentreren op het beeld. De geluidsman en de cameraman moeten zeer nauw met elkaar samenwerken.

Een reactie achterlaten