Firewire op Laptops is verdwenen, wat nu met onze digitale camera’s?

Ik ben de laatste tijd op zoek naar een nieuwe laptop.  Om hiermee ook video te kunnen bewerken gaat mijn voorkeur uiteraard naar de laatste generatie Intel cpu’s. De INTEL i7 core (Sandy Bridge) processor is op dit moment de snelste CPU . AMD speelt in dit segment geen rol van betekenis. Maar als ge in dit segment van laptops op zoek gaat naar een Firewire (of IEEE 1394) dan zoekt ge tevergeefs. Ik had dit wel verwacht want die trend is al een jaar of 2 bezig, maar wat ik niet verwacht had  is dat ook de e-sata en zelfs het ExpressCard-slot van het toneel zijn verdwenen. Met een Firewire insteek module op de het ExpressCard-slot kon je nog een firewire aansluiting realiseren. Niet meer dus, schaakmat voor de bezitters van een oudere digitale video camera. Overigens zijn alle nieuwe Laptops sinds Windows 7 overgeschakeld van 32 bit naar 64 bit besturing. Dit is een goede zaak alleen de software is dikwijls nog 32 bits numberswiki.com

en loopt nog steeds achter op de hardware.

Wat kunnen we hier aan doen?

Niemand zal zijn digitale camera zomaar willen vervangen. Bovendien,  wat als ge nog oude DV casettes hebt liggen? Ge gaat die toch niet zomaar weggooien. In mijn geval zal ik mijn oude laptop (met firewire) voorlopig nog niet wegdoen.  Ik ga hem blijven gebruiken om video van de camera op een harde schijf te zetten. Die harde schijf kan ik dan aansluiten op mijn nieuwe laptop en zo de video monteren.

Mensen die geen oude laptop met firewire hebben kunnen op zoek gaan naar een 2de hands laptop waar de firewire nog op zit. Op internet zijn die nog gemakkelijk  te vinden voor zo’n € 100 tot € 200.

Een ander alternatief zijn de laptops van MAC (Apple). Apple heeft de Firewire op zijn laptops nog behouden. Dit is kwalitatief zeker een goede oplossing want de MAC’s worden zeer veel toegepast in multimedia. Maar anderzijds is het geen goedkope oplossing want ge moet dan ook met andere software gaan werken.  Aan u de keuze.

 

Een reactie achterlaten