Canon Legria HF G30

Canon Legria HF G30 Met de Canon Legria HF G30 staat Canon weer in de top5 van de HD consumenten camera’s. Alle reviews die ik erover gelezen heb zijn eensluidend positief en dat niet alleen voor de uitstekende beeldkwaliteit. Dit is een camera voor enthousiaste videofilmers die het onderste uit de kan willen halen. De lijst van mogelijkheden om creatief te filmen is indrukwekkend:

Om U een idee te geven van de kwaliteiten van deze camera 2 videolinks:

Voorbeeld makro opnames scherptediepte en zoom. Autofocus test, Beeldstabilisatie test met zoom uit de hand gefilmd, verschillende opnamemodi

De belangrijkste kenmerken :

1. Grote HD CMOS sensor 1/2,8 met 3 miljoen pixels In tegenstelling tot de meeste top camera’s in de lijst, die over 3 MOS-sensors beschikken, heeft Canon gekozen voor één grotere sensor. Deze keuze heeft zeker ook te maken met het succes van dit soort sensors in DSLR fotocamera’s. Veel professionele cinéasten kiezen deze DSLR’s vanwege hun superieure beeldkwaliteit. De 3MOS toestellen gebruiken voor elke basiskleur (Rood, Groen en Blauw) een sensor. Bij Canon wordt elke pixel voor de 3 basiskleuren gescand. Naast de sensor bestaat het systeem uit een objectief en een snelle, intelligente processor bij. Canon gebruikt bij deze camera de DIGIC DV 4 die o.a. al in vele EOS- camera’s zijn sporen verdiend heeft.

2. Opname formaten 1080(50p/50i/25p); 720(25p)

Full HD (1080x1920pixels) en Internet HD (720×1280) zijn inmiddels al standaard.Nieuw is dat nu ook naast 25p ook 50p beschikbaar is. Dit betekent 50 bldn/sec progressief ofwel 50 volledige beelden per seconden. Wat progressief en interlaced wil zeggen heb ik al in een eerder artikel uitgelegd. Interlaced zal waarschijnlijk helemaal verdwijnen omdat dit alleen nog bij de oudere beeldbuizen gebruikt wordt. Nieuwe monitors en flatscreens werken progressief. Resultaat is een vloeiender beeld bij snelle camera bewegingen. 50P is inmiddels standaard voor alle topcamera’s. Omdat de datastream bij internet noodgedwongen beperkt moet blijven worden minder pixels (720) en 25p toegepast op Youtube en Vimeo. Dit formaat is dus geschikt voor internet. Het oudere DV-formaat of DVD formaat (720 x 576) wordt niet meer ondersteund.

3. 20x zoom en 26,8 mm groothoeklens

De lens van deze camera is misschien wel de grootste troef. Hiermee kan de camera zeer flexibel ingezet worden. Enerzijds de groothoeklens die bij het filmen binnenhuis (familie, feesten, evenementen, sportzalen enz) zeer van pas komt en dan de 20x zoom die buitenshuis vele mogelijkheden biedt (documentaire, natuurfilm, festivals enz). Die zoom is ook ideaal voor het schieten van details in super close-up die noodzakelijk zijn om een film boeiend te maken in de montage.

4. OLED-touchscreen 8,9 cm

Vanwege de uitstekende helderheid en beeldkwaliteit en de betere touch-gevoeligheid van OLED-display’s worden ze al langer toegepast in de betere smartfoons en tablets. Omdat de bediening hoofdzakelijk via touchscreen moet gedaan worden is dit een goede keuze van Canon. Ook voor het scherpstellen kan deze display goede diensten bewijzen. Natuurlijk beschikt de camera ook over een ooglens die uitschuifbaar en kantelbaar is. Men kan de camera ook bedienen met een duim-joystickje naast de opnameknop.

5. Instellingen op afstand bedienen en delen via Wi-Fi

Omdat de camera WIFI heeft kan deze camera verbonden worden met een smartfoon of tablet. Met geschikte sofware kan men de camera bedienen met uw smartfoon of tablet terwijl ge ook het opgenomen beeld in een player ziet. Men kan de video zelfs delen op internet als er een Wifi netwerk beschikbaar is. Wifi en zelfs GPS vind men ook steeds vaker terug bij de nieuwere camera’s.

6. Optical Intelligent IS (hybrid systeem)

Deze term staat voor de reeds gekende optische beeldstabilisatie (=mechanisch) uitgebreid met een electronische stabilisatie. Doordat de MOS-sensor over meer pixels beschikt (3 megapixels) dan de 2 megapixels die nodig zijn voor een full HD, kan de beeldprocessor elektronisch de beelduitsnede op de sensor corrigeren naargelang de ongewenste beweging van de camera. Hierdoor zou men al lopend uit de hand kunnen filmen zonder een zweefstatief. Soortgelijke optische stabilisatie vindt men tegenwoordig ook bij andere merken.

7. Twee SDXC slots

De HF G30 beschikt niet over een intern geheugen. Opgenomen moet worden op SDXC geheugenkaartjes. De camera gebruikt ca 1 Gb voor 5 min video. Met 32 Gb kan dus ca 150 min film opgenomen worden. Het is mogelijk om gelijktijdig op te nemen in AVCHD HD en MP4-formaat maar niet in HD-formaat. Het 2de mp4 filmpje is wel geschikt voor internet.

 

Canon XA25

De HF G30 heeft een groter broer de XA25 voor de professionele filmer. Het verschil is duidelijk te zien aan de handgreep van de XA 25. In deze handgreep zijn de professionele audio aansluitingen verwerkt. De camera eigenschappen zijn grotendeels dezelfde.

Een reactie achterlaten