Een systeemcamera of bridgecamera: een betaalbare aanrader voor videofilmers?

sony HX400V afb.

Sony HX400V

Om het simpel uit te leggen een systeemcamera (vaak ook bridgecamera genoemd) is een spiegelreflex camera zonder spiegel. Spiegelreflex camera’s (of kort DSLR) zijn de afgelopen jaren zeer populair geworden vooral ook bij professionele videofilmers. Daar zijn vele redenen voor, maar hier op ingaan zou ons te ver van het onderwerp van dit artikel leiden. Na het grote succes van de DSLR camera’s is er een nieuw cameratype op de markt gekomen die zich tussen de spiegelreflex- en de compact camera positioneert en dat is de systeemcamera. De mechanische spiegel is hierbij vervangen door elektronica terwijl alle andere voordelen zijn behouden. Deze camera’s hebben de eenvoudige bediening van de compact camera’s samengebracht met de kwaliteiten van de spiegelreflex camera’s. Inmiddels zijn deze systeemcamera’s ook al verder ontwikkeld naar een volwaardig alternatief zowel voor de amateur fotograaf als voor de professionele fotograaf.

De Sony DSC HX400V is zo’n verder ontwikkelde camera. Hij heeft een manuele bediening die vergelijkbaar is met een spiegelreflex, maar ook een ruime keuze van voorgeprogrammeerde instellingen zoals bij een compact camera. Maar bij deze Sony camera kunt ge niet zoals bij vele andere systeemcamera’s de lens uitwisselen. In de plaats hiervan is de HX400V uitgerust met een Carl Zeis Vario Sonnar T* lens. Deze “super” zoomlens heeft een zeer groot bereik gaande van groothoek tot tele met een optische zoom van maar liefst 50x. Daarmee bestrijkt hij een zeer breed spectrum van uitwisselbare lenzen . Bovendien kan men al die mogelijkheden niet alleen voor fotografie maar ook voor video opname gebruiken. 

50 maal zoom sony hx400v

Klik voor een grotere afbeelding

Dit laatste was voor mij de trigger om deze camera te kopen zowel voor fotografie maar ook voor video. Ik heb de Sony DSC HX400V alle enkele maanden. Het eerste wat ik uitgetest heb waren zijn videokwaliteiten. Het was me al snel opgevallen dat de optische beeldstabilisatie zeer goed was. Om zeker te zijn heb ik hem samen met mijn Canon HF G30 getest. Van deze laatste wist ik uit eerdere testen dat die een goede beeldstabilisatie had. De test is heel simpel. Ik heb beide camera’s naast elkaar op een plank geplaatst en daarmee ben ik een eind gaan wandelen. Het resultaat ziet ge in onderstaande montage.

Deze test toont duidelijk dat de Sony over een verbluffende beeldstabilisatie beschikt. Zelfs bij het zoomen doet de optische beeldstabilisatie het prima. Maar ook in andere optische eigenschappen hoeft deze camera niet onder te doen voor de Canon. Integendeel met zijn 1/2,3” en 20,4 Mp CMOS-sensor is hij zeer lichtgevoelig. (De Canon heeft een sensor van 3 Mp). Daarmee lukken ook opnames met zeer weinig licht.

Een sterke zoom kan zeer handig zijn in sommige omstandigheden. Dit geldt zeker voor natuurfilmers of –fotografen maar is ook nuttig als men groepen of individuele personen wil filmen. Zo kan men vanop 10 -20 m afstand perfect de gezichtsuitdrukking van iemand vastleggen met een super close-up. Het resultaat zal natuurlijker zijn dan een opname vanaf 2 à 5 m. Iedereen die een camera in zijn omgeving waarneemt gaat acteren. Ook bij optredens kan men vaak niet dicht genoeg bij een podium geraken en dan is een grotere zoom zeer handig. Met de uitklapbare display kunt ge zelfs boven uw hoofd of uit kikvors perspectief gemakkelijk opnames realiseren dat is niet altijd even gemakkelijk met een videocamera.

Mijn conclusie is dan ook dat een systeemcamera een zinvolle aanvulling is voor een videofilmer. Voor de prijs (deze Sony kost nu minder dan € 400) moet ge het niet laten. Bovendien kan een 2de camera zeer handig zijn bij vele projecten. Voor uw vakantiefilms en foto’s is het trouwens een ideale compacte alleskunner. Meer hebt ge echt niet nodig om prachtige herinneringen vast te leggen (behalve misschien nog een actioncam voor de sportievelingen).

Voor de volledigheid wil ik nog meegeven dat alle bekende merken inmiddels systeemcamera’s aanbieden. De prijzen variëren van € 400 tot 1.000 en meer. De prijs wordt voornamelijk bepaald door de grote van de beeldsensor. Een grotere beeldsensor betekent niet altijd meer megapixels maar wel een grotere lichtgevoeligheid en daarmee ook beeld kwaliteit. Er zijn natuurlijk ook systeemcamera’s met uitwisselbare lenzen. Op dit moment staat de systeemcamera op het punt de DSLR in te halen. Zoals al bij de videocamera’s eerder gebeurd is zal ook in de fotografie door digitalisering de elektronica de mechanica verdringen. Dus bye, bye spiegelreflex.

Specificaties Sony HX400V.

Tip:

Google eens met de term “systeemcamera” of “bridgecamera”

One thought on "Een systeemcamera of bridgecamera: een betaalbare aanrader voor videofilmers?"


Een reactie achterlaten