Alternatieven voor Windows Moviemaker.

In mijn vorig artikel had ik al geschreven dat de Windows Moviemaker sinds januari 2017 niet meer gedownload kan worden op de officiële Microsoft websites. Hierbij nog 2 kanttekeningen.

  • Ik ben er wel in geslaagd om een Essential suite 2016 te downloaden. Maar ondanks mijn zoektocht naar een Nederlandse versie en de info bij de download was het na installatie een Engelse versie. Ik heb die zowel op Win 10 als op Win 7 kunnen installeren en alles lijkt normaal te werken. Een Nl-versie zal wel nog moeilijker te vinden zijn.
  • Ik heb ook de voorgaande versie Windows Moviemaker 6.0 gevonden. Dat is de versie onder Win XP en Vista. Die had nog een echte tijdlijn onderaan en kon niet alleen standaard DV van minitapes lezen maar ook terugschrijven. Dat lukt  niet met HDV-tapes die worden niet herkent. Die versie werkt wel nog onder Win 7 maar niet onder Win 10 en is ook in de Engelse taal.

De grote vraag bestaan er gratis alternatieven? 

Dat ben ik gaan uitzoeken. Het moest gratis zijn en in het Nederlands beschikbaar. Na dagen en uren zoekwerk op internet heb ik 2 alternatieven gevonden die aan deze voorwaarden voldoen. De genomineerden zijn:

  • Openshot Video Editor en
  • Shotcut.

Openshot video editor.

Deze video editor is onder Open Source licentie verkrijgbaar. Hij is dus gratis. Hij is beschikbaar voor Linux, Windows en OS X (Apple).  Het programma biedt  alle functionaliteit die ge van een videoprogramma moogt verwachten. Ge kunt bijna alle video formaten (tot en met 4K) importeren alsook afbeeldingen, foto’s en muziek. De editor beschikt over meerdere sporen op de tijdlijn die ge gemakkelijk kunt uitbreiden of verminderen. Uiteraard kunt ge scènes frame-nauwkeurig knippen, verwijderen verschuiven of toevoegen. Vervolgens kunt ge overgangen, titels en muziek toevoegen. Uw films kunt ge met verschillende effecten aanpassen naar uw eigen wensen. Zelfs Greenscreen , pannen en zoomen en nog veel meer zijn mogelijk. Dus een meerwaarde en waardige vervanger van Moviemaker. Er zijn ook een paar minpunten:

  • De editor is voor 95% vertaald in het Nederlands. Dat maakt dat ge hier en daar nog wat Engelse woorden of teksten kunt tegenkomen.
  • Voor de volle functionaliteit moeten nog 2 programma’s mee geïnstalleerd worden. Inkscape en Blender maar ook die zijn gratis. Openshot  gebruik deze bij de aanpassing en aanmaak van vaste en geanimeerde titels. Maar met deze programma’s kunt ge ook los van Openshot gebruiken. Inkscape voor grafische toepassingen en  Blender voor zeer realistische 3D en 2D animaties. Met Blender zijn zelfs complete animatiefilms gerealiseerd.
  • Het programma is actueel nog steeds in ontwikkeling dus in de loop van de tijd zal het alleen maar beter worden. Maar het zou kunnen dat er nog bugs inzitten. Dus het is aangeraden om regelmatig te updaten. Ik zal op deze website regelmatig rapporteren als er een update beschikbaar is.

Over Shotcut zal ik in een volgend artikel uitweiden. Overigens zullen er nog meer artikels over Gratis en Commerciële Videobewerking binnenkort verschijnen. Ik ga ook Nederlandse handleidingen maken voor Openshot en Shotcut.

Wordt vervolgd.