Windows Movie maker nog beschikbaar?

 

Dit is het officiële bericht op de Microsoft support website wanneer ge Windows Movie maker wilt downloaden.

Het  programma movie maker zat al langere tijd in heel bundel van programma’s ” Essentials” genoemd. De laatste was de Essentials 2012-suite. Sinds 10  januari 2017 is deze suite niet meer beschikbaar.  Beetje onbegrijpelijk want Movie maker was al vele jaren een van de  beste gratis verkrijgbare video bewerking op internet. Voor vele video amateurs was dit de eerste stap naar videobewerking op PC. Video maker moet trouwens samen met  Photo Gallery gedownload worden. De rest uit de Essentials 2012 suite hoeven niet samen gebruikt te worden.

Dat het niet meer via Microsoft verkrijgbaar is duidelijk, maar daarmee is het nog niet van het Internet verdwenen. Als ge het op Google opspoort zijn er blijkbaar nog vele sites waar ge de suite kunt downloaden. Maar juist hiervoor wil ik de lezers  waarschuwen. Let steeds zeer goed op als ge besluit om het downloaden.

Let zeer goed op als ge iets download!

De kans is groot dat ge uw PC met een of andere virus of malware besmet. Een hoop van die sites maken gebruik van de situatie met oneerlijke bedoelingen.  Ik heb al bij twee downloads een virus waarschuwing gekregen. Bij een derde is de download gelukt zonder virus waarschuwing. Maar daar zat het gevaar in de installatie routine zelf. Klik niet achteloos verder want hier en daar moet je bewust verhinderen dat er ongewenste  programma’s mee geïnstalleerd worden. Dikwijls moet ge bewust iets uitvinken of uitschakelen. De teksten in de tussen-venstertjes bij het installeren zijn bewust verwarrend en vaak in het Engels of  Frans. Lees altijd goed wat er staat voordat ge op “Verder” of  “OK” drukt. Besmetten gebeurt  in een fractie van een seconde het ontsmetten kost uren soms zelfs dagen.

Zelfs al heb je goed opgelet kun je nog bij het opstarten voor verassingen komen staan. Stop dan de installatie en probeer via “Programma’s en onderdelen” in windows de installatie ongedaan te maken. Daarom ga ik hier ook niet een betrouwbare site te vermelden.

Binnenkort zal ik een artikel over alternatieven voor Moviemaker publiceren. Ik ben er nog mee bezig. Maar ik kan nu al verklappen dat GRATIS + Nederlandstalig zeer moeilijk wordt. Voor diegene die al Movie maker of een andere Essentials-programma op hun PC hebben staan blijft de support bestaan. Overigens heb ik ergens gelezen dat Microsoft  nog steeds met iets bezig is met deze suite’s. Misschien komt er toch nog wat nieuws?