SHOTCUT veel meer als een gratis alternatief voor Movie Maker.

Shotcut

 

Shotcut is evenals Openshot een gratis Nederlandstalig video bewerkingsprogramma. Het concept wijk enigszins af van de andere videoprogramma’s. Bij het openen ziet het er meer uit als een stevige videoplayer. Er zijn bijvoorbeeld geen videotracks onder de player zichtbaar.  Ook de werkwijze is anders. Ge kunt namelijk vertrekken vanuit je verzameling van video’s. Ge sleept hieruit een video of afbeelding in de player en kunt hem dan afspelen. Tijdens het afspelen markeer je interessante scènes in de player en die sleep je dan in een lijst van projectbestanden. Zo doorloop je de videobestanden en krijgt je een projectenlijst met geselecteerde video of afbeeldingsbestanden. Het is ook mogelijk om een videobestand rechtstreeks in de projecten lijst te importeren. Vervolgens kun je de volgorde van de bestanden verschuiven. Daarna kun je met één klik de gehele lijst naar een videotrack verplaatsen. Van het ogenblik dat je een bestand naar de ruimte onder de player sleept opent zich automatisch een videotrack. Meerdere videotracks zijn mogelijk. Nu begint de eigenlijke montage pas. De videotracks zijn Multi format. Ge kunt allerlei formaten, resoluties (tot 4K) of framerates mixen. Ideaal als ge beelden van een smartphones, actioncam of foto- en video camera’s  in één project wilt gebruiken.

Eigenschappen

Scenès kunnen zeer comfortabel frame nauwkeurig geknipt worden of net weer verlengd worden. Aan de rechterzijde wordt een geschiedenis van al uw acties  bijgehouden. Dit is tevens een comfortabele  undo-lijst. Met filters kun je gebruik maken van een ongelooflijke reeks effecten zowel voor video als audio. Maar ook overgangen, titels, chroma key en vele andere effecten die ge zelfs  in vele commerciële  programma’s niet beschikbaar hebt. Tot slot kun je ervoor kiezen om je montage een naam te geven en op te slaan om er later aan verder te werken. Het is ook mogelijk om submontages tussentijds te renderen en weer in je project te gebruiken. Op internet kun je handleidingen vinden meestal in het Engels maar ook in het Duits. Die heb je in het begin echt wel nodig om in dit eigenzinnig maar toch zeer krachtig programma je weg te vinden. Niet simpel, zeer veelzijdig echt de moeite waard en bovendien nog gratis ook. Shotcut is zeker een aanrader.  voor de  filmers die wat extra pit willen in hun producties.